Weet jij hoe je bijen, wespen en hommels kunt onderscheiden? We leggen uit hoe je dat eenvoudig kunt doen

door Natasja

15 Mei 2023

Weet jij hoe je bijen, wespen en hommels kunt onderscheiden? We leggen uit hoe je dat eenvoudig kunt doen
Advertisement

Bijen, wespen en hommels zijn insecten die allemaal tot dezelfde familie behoren, de vliesvleugeligen; daarom is het gemakkelijk om ze door elkaar te halen als je niet bekend bent met hun speciale kenmerken. Al deze insecten worden verenigd door de strikte hiërarchische structuur waarin ze zich organiseren en hun werkverdeling, en door hun vermogen om te steken. Elk van hen zal echter verschillende gevolgen hebben van deze steek.

Ook hun uiterlijk lijkt sterk op elkaar, zowel qua vorm als qua kleur, maar een oplettende waarnemer zal gemakkelijk de verschillen, die in aantal veel groter zijn, kunnen ontdekken. Deze soorten zijn zeer nuttig vanwege hun rol als bestuivers en de meeste zijn ongevaarlijk en vallen, vooral in het geval van bijen en hommels, alleen aan als ze bedreigd worden. Laten we ze samen ontdekken door elke soort nader te bekijken.

Advertisement

De bij

De bij

Pixabay

De honingbij heeft een bruinachtig lichaam dat bedekt is met fijne haren, waardoor hij er gematigd zacht uitziet. Zijn buik is rond en zijn poten dik en borstelig; de angel is bovendien aan het uiteinde voorzien van inkepingen die verhinderen dat hij na het steken uit het lichaam kan worden verwijderd, zodat de bij dit instrument alleen in uiterste noodzaak gebruikt om zichzelf of de bijenkorf te beschermen, aangezien het gebruik ervan leidt tot het verlies van een deel van het spijsverteringsapparaat en het daaruit voortvloeiende einde.

Wat de sociale gewoonten betreft, gebruiken bijen speciale wasklieren waarmee ze raten bouwen, waarin ze honing en stuifmeel opslaan om hun jongen te voeden; ze bouwen ook bijenkorven in de open lucht in warmere klimaten en binnen in koudere klimaten, hoewel er solitaire soorten zijn die geen bijenkorven bouwen.

Wat voedsel betreft, ten slotte, voeden deze insecten zich uitsluitend met de nectar van bloemen.

Advertisement

De wesp

De wesp

Pixabay

Het eerste wezenlijke verschil tussen bijen en wespen is de kleur, die bij de laatste zwart-geel is. Deze insecten zijn ook schijnbaar haarloos, want ze zijn glad, en hebben een meer langgerekte vorm van zowel lichaam als poten. Hun middel is goed gedefinieerd en scheidt de kop en het borststuk van het onderste deel van het lichaam. Hun angel is glad en dus herbruikbaar en deze insecten zijn de meest agressieve van de 3 soorten, die zelfs meerdere keren aanvallen bij het nastreven van hun doel.

Wespennesten kunnen variëren in vorm en consistentie, afhankelijk van het soort insect. Sommige bouwen nesten in de grond, andere buisvormige nesten met klei en modder, terwijl weer andere houtresten mengen met hun speeksel en nesten van papier bouwen. Kenmerkend voor wespennesten is dat ze zeer groot kunnen worden.

Onder de verschillende soorten wespen is er ook de horzel, een zeer groot en gevaarlijk insect dat meer dan 5 cm groot kan worden en waarvan de angel veel pijnlijker is dan die van een wesp.

In tegenstelling tot de andere twee insecten zijn wespen omnivoor: ze kunnen verschillende soorten zoet voedsel eten (fruit, snoep, suiker), maar jagen ook op kleinere insecten of eten de resten van de prooi van andere dieren.

De hommel

De hommel

Pixabay

De hommel is twee keer zo groot als de honingbij en is net als de honingbij bedekt met zacht dons. Zijn kleur is geel en zwart, meer als een wesp, maar sommige soorten zijn helemaal zwart of hebben zeer felle kleuren zoals geel, roze, rood en wit. Zijn angel is glad als die van de bij en dus herbruikbaar, maar net als de bij valt hij meestal alleen aan als hij bedreigd wordt.

Hommels bouwen hun nesten in de grond en kunnen deze bedekken met bladeren, mos en dierenhaar. Daarbinnen plaatsen de insecten tonvormige wascellen waarin ze hun broed, stuifmeel en honing bewaren.

Net als bijen voeden ook hommels zich uitsluitend met de nectar van bloemen.

Nu je de drie soorten hebt leren onderscheiden, kun je ze met veel plezier observeren, waarbij je altijd moet oppassen dat je ze niet irriteert!

Advertisement