Is de witte muur geel geworden? Ontdek 3 methoden om de muren in huis er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

11 Juli 2023

Is de witte muur geel geworden? Ontdek 3 methoden om de muren in huis er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

Wit is de favoriete kleur voor het interieur van de overgrote meerderheid van de huizen over de hele wereld, maar die witheid wordt soms niet behouden en vergeelt zelfs. Zo verliest de ideale decorachtergrond zijn witheid, en daarmee verdwijnt ook een deel van het heldere en rustgevende effect dat die kleur altijd aan kamers geeft, het effect dat deze kleur overal en door de jaren heen zo populair maakt.

Je hoeft je echter niet naar de verfwinkel te haasten om alles opnieuw te witten: die handeling kan na verloop van tijd nodig zijn, maar kan ook worden uitgesteld als je de muren gewoon wast met geschikte ingrediënten om het wit zo lang mogelijk te laten glanzen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je moet natuurlijk letten op het type verf waarmee de muren bedekt zijn: sommige zijn meer glanzend, andere meer dekkend en poreus. Sommige zijn beter bestand tegen het gebruik van eventueel agressievere schoonmaakmiddelen, terwijl ze op andere hun sporen nalaten. Naast specifieke schoonmaakmiddelen kunnen er ook huismiddeltjes worden gebruikt. Hoewel de middelen die we hieronder voorstellen over het algemeen veilig zijn op een groot aantal oppervlakken, is het altijd beter om een proefreiniging uit te voeren op een meer verborgen deel van de muur, om te zien of het gekozen product toevallig ongewenste vlekken achterlaat of misschien het glanzende effect van bepaalde afwerkingen dof maakt.

Uit de voorraadkast kun je twee ingrediënten gebruiken die een grote rol spelen bij DIY schoonmaken.

  • Baking soda: neem je gebruikelijke emmer of teil, vul die met lauw water en los er twee of drie eetlepels baking sodain op. Week er sponzen of microvezeldoeken in en veeg de muren schoon. Als je denkt dat de muur lang vochtig zal blijven, bijvoorbeeld als het niet erg warm is, leg dan wat zachte doeken klaar om het meteen te drogen. Baking soda kan ook in een meer geconcentreerde vorm worden gebruikt op een paar specifieke vlekken: maak daarom een zachte pasta door het te mengen met water en wrijf het op de aangetaste plek. Denk eraan dat het altijd een schurende consistentie heeft, dus pas op voor vlekken op glimmende oppervlakken.
  • Alcohol of witte wijnazijn: ook dit moet worden verdund met water, ten minste half en half of beter nog een derde azijn en twee derde water. Je kunt het gebruiken in de teil zoals hierboven, of in een fles, spray het op de muur en veeg het meteen af met een doek. Het is misschien beter om daarna meteen af te spoelen en te drogen, en als je de geur van azijn eerst wilt laten verdwijnen, ventileer dan de kamer.
  • Waterstofperoxide en baking soda: giet voor elke liter water 3 eetlepels waterstofperoxide en 3 eetlepels baking soda in een teil en gebruik een zachte spons of doek.

Je kunt delicaat ontgeuren door 3-5 druppels van een etherische olie naar keuze toe te voegen.

Als de vlekken die je op de muur ziet, zijn achtergebleven door bijvoorbeeld schoenen of andere voorwerpen die tegen de muur hebben gewreven, vergeet dan niet dat de wonderspons, uitgeknepen en gebruikt alsof je vlekken van een vel papier afwist, die altijd van pas komt!

Klaar om wit weer te laten glanzen in je huis?

Advertisement