Doffe glazen? Je hebt maar drie teiltjes nodig om ze weer glanzend te maken

door Natasja

11 Augustus 2023

Doffe glazen? Je hebt maar drie teiltjes nodig om ze weer glanzend te maken
Advertisement

Na verloop van tijd worden glazen vaak dof. De belangrijkste oorzaak is kalk in het water, dat zich tijdens het afwassen afzet op de oppervlakken, waardoor ze vastkoeken en dof worden. In de vaatwasser kan het ook gebeuren dat de oorzaak van het dof worden van glazen het overmatige gebruik van chemicali├źn is, zoals afwasmiddel en vooral glansspoelmiddel, dat in plaats van te helpen om de glazen glanzend te houden, een averechts effect heeft.

Is er een manier om de glazen weer glanzend te maken voordat je het opgeeft en ze weggooit? Naast natuurlijk het gebruik van het juiste spoelglansmiddel en zout om het water zachter te maken om dof worden te voorkomen, is er een truc met 3 teiltjes die je kunt gebruiken als je glazen niet meer zo glanzend zijn als eerst. Laten we het samen ontdekken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Allereerst heb je drie teiltjes nodig voor de bewerking om het best mogelijke resultaat te krijgen.

  • Vul de eerste teil met warm water en Marseillezeep of afwasmiddel en laat de glazen hierin een paar minuten weken om het meest aangekoekte vuil te verwijderen met behulp van een spons.
  • Vul de tweede teil met warm water en 2 glazen witte wijnazijn; zet de glazen erin en laat ze 5 minuten weken terwijl je met een niet-schurend sponsje over de doffe delen wrijft.
  • Ten slotte hoef je in de laatste teil alleen lauw water te doen en de glazen erin te laten weken om alle resten vuil of de vorige twee middelen te verwijderen.

Dankzij deze methode kun je niet alleen glazen die al bedekt zijn met kalkaanslag weer glanzend maken, maar kun je ook voorkomen dat er kalkaanslag ontstaat als je al vlekken begint te zien. Je kunt echter ook vlekken en het dof worden van de glazen in de vaatwasser voorkomen: maak een DIY spoelmiddel met citroenzuur, een product met bekende antikalk eigenschappen, dat wordt aanbevolen voor natuurlijke reiniging vanwege zijn ongelooflijke veelzijdigheid. Los 150 gram citroenzuur op in 1 liter water en de glazen behouden hun glans.

Heb jij deze methode al geprobeerd?

Advertisement