Hittegolf? Bereid je voor met een grondige reiniging van de airconditioner

door Natasja

09 Juli 2023

Hittegolf? Bereid je voor met een grondige reiniging van de airconditioner
Advertisement

Airconditioners zijn onmisbare bondgenoten in de strijd tegen de zomerwarmte, maar ze komen eigenlijk het hele jaar door een beetje van pas, vooral als ze een ontvochtigingsfunctie hebben. Dit betekent dat ze enkele maanden per jaar worden gebruikt en zowel wanneer ze draaien als wanneer ze worden uitgeschakeld, hoopt het vuil zich overal op.

Als je de verschillende onderdelen niet schoonmaakt, loop je het risico al dat vuil in te ademen wanneer je hem weer aanzet, omdat airconditioners meestal binnenshuis worden gebruikt, zonder natuurlijke ventilatie om met luchtrecirculatie te helpen. Hoe maak je ze het beste schoon? Hieronder vind je enkele nuttige tips.

Advertisement
yeasternstandardtime/Reddit

yeasternstandardtime/Reddit

Begin met het loskoppelen van het apparaat van de voeding en richt je op de filters van de split. Verwijder eerst het grootste deel van het stof met een geschikte droge doek en daarna kun je verdergaan met schoonmaken. In dit geval kun je gewoon water en vloeibare zeep gebruiken, zoals Marseillezeep of zelfs afwasmiddel. Spoel af en droog met zachte doeken om geen resten achter te laten. Voor een ideale afwerking kun je ontsmettingsmiddelen gebruiken op de blootgestelde delen: we hebben het dan over reinigingsmiddelen met ontsmettingscomponenten of zelfs direct waterstofperoxide zoals wordt gebruikt voor veel huishoudelijke schoonmaakmiddelen of zelfs ethylalcohol.

Aangezien de droge schoonmaakfase (wanneer je eerst stof afneemt) de rest van de kamer kan vervuilen, is het altijd beter om in een grote ruimte te werken en de stukken op de vloer te leggen op een oud laken of een handdoek om het grootste deel van het vuil op te vangen. Nog beter is het als je dit klusje in de tuin of op een balkon kunt doen.

Denk er altijd aan om de onderdelen pas weer in elkaar te zetten als ze perfect droog zijn, om schade en risico's bij het inschakelen van het apparaat te voorkomen.

Een onderdeel dat vaker en veel gemakkelijker kan worden gewassen (je hebt alleen een kruk nodig of ook lange stokken), zijn de ventilatieroosters, die een beetje zoals de verstelbare jaloezieën kunnen worden gereinigd, en wat het juiste product betreft, ook hier kun je waterstofperoxide of zelfs 75% ethylalcohol gebruiken. Voor een oppervlakkige reiniging kun je ook gewoon water en afwasmiddel gebruiken.

Het is de moeite waard om deze reiniging een paar keer per jaar uit te voeren, voor en na het seizoen waarin de apparaten het meest gebruikt worden, om er zeker van te zijn dat je apparaten goed gereinigd zijn en ook om te voorkomen dat er na verloop van tijd schimmelvorming optreedt.

Advertisement