Stof bestrijden in huis: 4 recepten voor eenvoudige bereiding van geparfumeerde sprays

door Natasja

04 Augustus 2023

Stof bestrijden in huis: 4 recepten voor eenvoudige bereiding van geparfumeerde sprays
Advertisement

Hoe vervelend is het om te zien hoe stof elk oppervlak in een fijne sluier bedekt, van meubels tot tv-schermen en dergelijke, en wat een karwei is het om alles steeds te moeten verplaatsen om te stofzuigen om een goed resultaat te krijgen.... En dat moet dan op gezette tijden herhaald worden, want stof heeft de gewoonte om altijd maar op te duiken in huis en het wordt steeds erger.

Als er noch de tijd noch de manier is om te werken met een stofzuiger uitgerust met de nodige accessoires voor elke ruimte die moet worden afgestoft, maar er toch snel gehandeld moet worden om het stof dat de meubels bedekt te verhelpen, hoe doe je dat dan? Normaal worden stofvangende doeken, zoals microvezeldoeken gebruikt. Maar vangen die echt al het stof op, of vangen ze alleen een beetje op en verspreiden ze de rest?

In feite is dat laatste vaak het geval, maar we kunnen dit verhelpen met een eenvoudig middel: een DIY stofvangerspray. Hieronder staan een paar handige opties.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Voor houten meubels, met een scheutje olijfolie: meng in een spuitfles van minstens 750 ml een halve liter gedestilleerd water, 200 ml witte azijn en 2 eetlepels olijfolie. Als je dit mengsel een beetje wilt parfumeren, voeg dan naar smaak 5-10 druppels etherische olie toe. Als er al lange tijd stof ligt, voeg dan ook een druppel (en niet meer) afwasmiddel of Marseillezeep toe. Goed schudden voor gebruik en direct op het doek spuiten, zonder het in te laten trekken, maar alleen een beetje vochtig te maken, zodat het stof beter kan hechten en zich niet verspreidt.
  • Als je echter geen azijn wilt gebruiken op hout omdat je bang bent dat het op den duur dof wordt, of als je andere oppervlakken van delicate materialen moet afstoffen, kies dan voor een recept met Marseillezeep zoals het volgende: 500 ml gedestilleerd water, 2 eetlepels vloeibare Marseillezeep (of je kunt de vlokken in het water oplossen en laten afkoelen), 5-10 druppels etherische olie naar wens (optioneel). Voor het gebruik gelden de aanwijzingen van de vorige methode.
  • Wil je geen vloeistof die ook maar een beetje plakkerig is? Dan kun je ook gewoon twee of drie eetlepels baking soda oplossen in een halve liter water, en het gebruiken zoals hierboven vermeld.
  • Een andere snelle methode, maar te vermijden op hout, marmer en graniet (of andere delicate oppervlakken), is om een mengsel van gelijke delen water en witte azijn rechtstreeks op de doek te spuiten. De zure geur van azijn verdwijnt binnen een paar minuten.

Aan welke methode geef jij de voorkeur om het huis af te stoffen en lekker te laten ruiken?

Advertisement