Je hebt thuis een gratis meststof, dus geef je planten een beetje zodat ze gezond zijn

door Skip

24 Augustus 2023

Je hebt thuis een gratis meststof, dus geef je planten een beetje zodat ze gezond zijn
Advertisement

's Winters gaat de open haard aan of de houtkachel ter verwarming, 's zomers maak je een kampvuur, een pizza in de houtoven of ga je barbecueën met vrienden of familie. Er zijn dus mogelijkheden genoeg waar het tot houtverbranding kan komen en dat je met as achterblijft. Doorgaans wordt dit weggegooid zoals ieder inert restproduct, maar as kan deels nog van pas komen bij de zorg voor planten.

As bevat namelijk elementen die planten nodig hebben, hoewel je de as wel afgemeten moet gebruiken en niet zomaar zonder onderscheid te maken over alle planten uitstrooien. Je hebt maar een eetlepel nodig voor de planten die er wel wat aan hebben. As kost ons niets en planten varen er wel bij. Lees verder om hier meer over te weten te komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Belangrijkste is echter om niet te vergeten dat door as het zuurgehalte in de bodem/aarde omhooggaat. Wat houdt dit in voor de planten die wij in huis houden of kweken in de tuin. Dat je op geen enkele manier as toedient aan zuurminnende planten, planten die dus van een zure grond houden. Veelvoorkomend zijn azalea's, hortensia's alsmede fruitbomen en meer. Je doet er dus goed aan je te informeren hoe het met elke plant gesteld is wat dit betreft:houdt hij van zure grond of niet?

Het kan zo zijn dat je in je tuin al zure grond hebt vanwege de samenstelling die het van nature heeft, of dat er in de grond ook bomen staan als dennebomen en sparren, waarvan de rottende naalden de bodem verzuren. In dat geval als je dus planten hebt met wortels in die aarde kan het door as nog zuurder worden.

Als je eenmaal helder hebt voor jezelf hoe zuurminnend je planten zijn kan je gaan besluiten of je planten baat zullen hebben bij as. De as die we hier precies bedoelen betreft de as die ontstaat door verbranding van hout (zonder enige chemische toevoegingen). Het is rijk aan kalium en spoorelementen die planten helpen bloeien en ze helpen vrucht te dragen. Jonge takken bevatten vergeleken met oudere takken meer kalium bijvoorbeeld.

Om as te gebruiken kan je het direct toevoegen aan de composthoop, die wat zuurder zal worden. Als je dus ook as nodig hebt voor zuurminnende planten kun je beter twee composthopen aanhouden. De zuurdere compost kan je toevoegen aan de bodem waar de planten hun wortels in hebben of kan je de compost als mulch gebruiken.

Je kan de as anders ook direct op de aarde strooien met behulp van een lepel. Overdrijf hier niet mee 5 á 7 eetlepels is genoeg per plant. Strooi het uit rondom de aarde en laat het niet van een te grote hoogte vallen anders komt het overal terecht en kan je er een beetje van inademen. Het advies is om altijd een mondmasker te dragen of hoe dan ook de luchtwegen te beschermen). Neem een klein harkje en verwerk de as in de bovenlaag van de bodem.

Als je koolsoorten en planten uit de kruisbloemenfamilie teelt dan is het aannemelijk dat zij knolvoet hebben, een schimmelziekte. In dat geval is as in de bodem verwerken een uitstekende remedie. Let op niet as te gebruiken in bodem waar je aardappelen teelt of gaat telen omdat dit een stimulans kan zijn voor het ontstaan van aardappelwratziekte.

Met deze zaken in het achterhoofd zal het interessant zijn om te zien hoe een paar eetlepels as uit de open haard sommige planten laat opbloeien!

Source:

Royal Horticultural Society, Wood ash: using in the garden

Advertisement