Vastzittende bouten zijn niet langer een probleem met deze handige tip

door Natasja

06 Augustus 2023

Vastzittende bouten zijn niet langer een probleem met deze handige tip
Advertisement

Het komt vaak voor dat je bij DIY klussen of gewoon bij het normale onderhoud van je huis op een paar bijzonder hardnekkige bouten stuit. De oorzaken zijn meestal dat de bout er al heel lang zit, weersinvloeden of roest. Bij dit soort bouten is het gebruik van een moersleutel niet altijd voldoende om de bout los te krijgen, zelfs niet een ratelsleutel, die er helemaal omheen zit en niet alleen meer grip heeft, maar ook meer bewegingsvrijheid geeft als de ruimte beperkt is.

Voordat je het opgeeft en de bout gewoon wilt laten zitten, kunnen in zulke gevallen meerdere pogingen worden gedaan. In het geval van oude of roestige bouten is het eerste advies om het hele gebied grondig schoon te maken, zodat alle elementen die het bewegen verhinderen worden verwijderd. Als dit ook niet werkt, kun je een eenvoudige truc toepassen die we hieronder uitleggen.

Advertisement

De truc die we hieronder voorstellen is gebaseerd op een fundamentele natuurwet. Als het om hendels gaat, kun je met een langere hefboomarm de kracht vermenigvuldigen, die in dit geval voldoende zal zijn om de bout los te draaien. Natuurlijk kun je profiteren van de grotere kracht die een hefbooom uitoefent door een dopsleutel met lange hefboom te gebruiken, die niet alleen een langere arm heeft, maar ook kan worden vorzien van een verlengstuk om meer kracht uit te oefenen op de beweging. Deze sleutels zijn echter niet altijd in huis beschikbaar. Wat dan te doen?

Simpel: gebruik gewone moersleutels, die altijd in verschillende maten verkrijgbaar zijn. Nadat je het gebied rond de bout grondig hebt schoongemaakt, kies je de juiste moersleutel om de bout te verwijderen en zet je hem vast met het gesloten uiteinde. Neem nu de volgende moersleutel (als je bijvoorbeeld nummer 14 gebruikt, neem dan nummer 15) en klem deze in het open gedeelte van de eerste moersleutel. Zoals je in de video kunt zien, verdubbelt de tweede moersleutel de hefboom waarover je beschikt, waardoor je de kracht vermenigvuldigt en de bout gemakkelijker kunt draaien.

Eenvoudig, nietwaar?

Advertisement