Baking soda in zwembadwater: een handig en goedkoop middel

door Natasja

02 Juli 2023

Baking soda in zwembadwater: een handig en goedkoop middel
Advertisement

Ook wie geen zwembad heeft, weet dat het onderhoud ervan een constante klus is: de waterfiltersystemen moeten goed werken, maar zelfs als ze onberispelijk zijn, worden altijd chemicaliën gebruikt om het water kristalhelder te houden. Omdat het een reservoir is zonder natuurlijke verversing, d.w.z. water dat in feite de neiging heeft om te stagneren, moet het onderhoud constant zijn om troebel water, algen en vele andere ongemakken te voorkomen.

Meestal wordt chloor gebruikt, maar er is ook een ander ingrediënt dat echt nuttig is en dat als bijkomend voordeel heeft dat het heel goedkoop is: we hebben het over baking soda. Lees verder om erachter te komen hoe je dit kunt gebruiken voor zwembadonderhoud.

Advertisement
Reddit

Reddit

Het water in een zwembad moet in evenwicht zijn wat betreft alkaliteit, en in feite moet de pH van het water tussen een waarde van 7,2 en maximaal 7,8 worden gehouden. Het is precies voor dit doel dat baking soda van pas komt.

Het is namelijk een van nature alkalische stof, met een pH-waarde van 8. Als je het aan het water toevoegt, verhoogt het de pH-waarde en dus de alkaliteit, waardoor het water zelf transparanter wordt. Veel zwembadproducten die je kan kopen bevatten baking soda als hoofdingrediënt, daarom gebruiken veel mensen het als een veel goedkoper, zelfgemaakt alternatief.

Advertisement
DracoEssentialis/Wikimedia Commons

DracoEssentialis/Wikimedia Commons

Hoe gebruik je de baking soda?

Je moet de waterwaarden testen: idealiter moet de pH tussen 7,2 en 7,8 liggen en de alkaliteit tussen 110 en 150 ppm (delen per miljoen). Als dit laatste lager is, en vooral als het lager is dan 80 ppm, moet er actie worden ondernomen.

Gemiddeld wordt 1 kg baking soda per 54.000 liter water gebruikt om de alkaliteit met 10 ppm te verhogen. Je moet dus wat berekeningen maken op basis van de te bereiken alkaliteitswaarde en proportioneel meten. Het is altijd aan te raden om een test te doen nadat je baking soda hebt toegevoegd, om de resultaten te controleren. Het is beter om in kleine stapjes te werk te gaan om te vermijden dat je later zure stoffen moet toevoegen om de waarden opnieuw in evenwicht te brengen.

Als je de benodigde hoeveelheid hebt berekend, giet je de baking soda direct in het water, misschien minder dan je hebt berekend, om te voorkomen dat je te veel toevoegt. Je kunt altijd een beetje meer toevoegen!

Advertisement