3 manieren met elk 3 stappen om watervlekken uit hout te verwijderen

door Skip

24 Augustus 2023

3 manieren met elk 3 stappen om watervlekken uit hout te verwijderen
Advertisement

Die akelige kringen op de eettafel bijzettafel vinden we met zijn allen een van de grootste ergernissen die er bestaan. En nu je zelf groot bent weet je dan eindelijk waarom het zo belangrijk voor je moeder was dat je een onderzetter gebruikte wanneer je wat dronk tijdens het tv kijken.

Je krijgt met elke kring de indruk dat je hem nooit zal wegkrijgen en dat hij niet uit het hout zal oplossen waar het in is getrokken. Maar er zijn juist verschillende manieren om definitief van dit probleem af te komen en je je houten meubilair weer kan laten stralen als voorheen. Het belangrijkste is echter om in te grijpen wanneer de kringen nog wit zijn omdat dit betekent dat het water nog steeds in de bovenste laag zit en nog niet dieper is binnen is getrokken. Wanneer de vlek donker kleurt is een grondiger ingrijpen noodzakelijk, misschien door een specialist.

Wij zetten hieronder drie manieren met drie stappen op een rijtje die je gaan helpen bij het effectief verwijderen van watervlekken.

Advertisement
ChildhoodxWarxGames/Reddit

ChildhoodxWarxGames/Reddit

  1. Warmte is een eerste effectieve methode voor de kringen die nog maar enkele dagen oud zijn. Maak een strijkijzer gebruiksklaar door het reservoir volledig te legen, dit om te voorkomen dat je nog meer water toevoegt aan je meubel. Verwarm het strijkijzer op de laagste stand en leg een doekje, een laken of een handdoek over de watervlek heen. Belangrijk is dat de stof van katoen is en niet is bedrukt of transferprints (zeefdruk etc.) bevat zodat deze niet overgebracht worden op het meubel. Druk het strijkijzer kort op de gekozen stof en controleer hierbij of de vlek is verdwenen en ga door totdat je het resultaat waar je op hoopt, is bereikt. Als alternatief voor de strijkijzer bij deze aanpak is een föhn. Ga hiermee gedurende 10 minuten heen en weer over de vlek.
  2. Als de warmte-aanpak niet werkt kan je een aanpak proberen die misschien wat vreemd lijkt maar die doorgaans zeer effectief blijkt te zijn. Pak wat mayonaise uit de voorraadkast en druk dit met een schone doek zodanig op de watervlek dat deze compleet is bedekt. Gebruik dan diezelfde doek waar je de mayonaise mee uitsmeerde om de vlek mee te bedekken en laat minstens 3 uur zo liggen, beter is de hele nacht. De olie in de mayonaise zou dan het vocht uit het hout moeten hebben verwijderd waardoor de vlek verdwijnt.
  3. Mocht je met deze twee vorige manieren geen succes hebben kan je ook deze derde manier proberen. We raden hierbij echter aan dit eerst op een onopvallende plaats te proberen. Neem een tube witte tandpasta uit je badkamer en smeer de watervlek rijkelijk met tandpasta in. Wrijf een minuut lang voorzichtig met een doek en als de vlek niet verdwijnt kan je het met een borstel met zachte haren proberen. Let erop dat je niet te lang of met te veel kracht schrobt want door de tandpasta kan het oppervlak slijten.

Als je na het proberen van deze 3 methoden nog steeds kringen of watervlekken ziet zal het nodig zijn het hout opnieuw te behandelen, misschien middels doe-het-zelven of misschien een specialist inschakelen.

Advertisement