De effectieve methode om vergeelde kussens schoon te maken en weer wit te maken

door Natasja

04 Juli 2023

De effectieve methode om vergeelde kussens schoon te maken en weer wit te maken
Advertisement

Beddengoed heeft van nature de neiging om na verloop van tijd en door gebruik te vergelen. Vooral de kussens krijgen in de loop der tijd veel gele vlekken, voornamelijk veroorzaakt door gebruik, afzetting van zweet, lichaams- en haarproducten en het niet vaak vervangen van kussenslopen.

Dus wat moet je doen als je ontdekt dat je kussens bevlekt en vergeeld zijn? Voordat je ze vervangt, moet je ze wassen met een zeer effectieve methode. Zelfs bij deze moeilijke reinigingstaak kunnen de bekende natuurlijke middelen helpen met hun reinigende en ontsmettende werking. Er zijn maar een paar eenvoudige maatregelen nodig om je kussens weer wit te maken, ook als je ze gewoon in de wasmachine of met de hand wast.

Hieronder stellen we een effectieve methode voor om zelfs de meest vergeelde kussens weer wit te maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Laten we beginnen met erop te wijzen dat niet alle kussens in de wasmachine kunnen: zorg ervoor dat de juiste wasmethode wordt gebruikt door het etiket zorgvuldig te lezen.

Laat ze voor het wassen weken in warm water waaraan je een van deze ingrediënten naar keuze hebt toegevoegd

  • azijn en baking soda: meng 90 g baking soda met 125 ml azijn in warm water en laat het een paar uur weken;
  • citroensap: meng het sap van 6 citroenen met warm water en laat de kussens een paar uur weken voordat je ze wast;
  • tea tree olie en baking soda: voor een beter ontsmettend effect kun je 100 g baking soda en 1 eetlepel essentiële tea tree olie aan het warme water toevoegen.
  • waterstofperoxide en citroen: tot slot is 10-vol waterstofperoxide ook een uitstekend bleekmiddel voor de kussens; meng 250 ml ervan met citroensap in warm water en laat ze weken tot je ze gaat wassen.

Voor kussens die in de wasmachine kunnen, stel je een kort, laag temperatuurprogramma in met een laag centrifugetoerental.

Voor handwas daarentegen, wrijf je het kussen na het weken in met milde zeep en spoel je het grondig uit met warm water.

In beide gevallen laat je de kussens aan de lucht drogen, leg je ze op een horizontaal oppervlak en zorg je ervoor dat ze helemaal droog zijn voordat je ze opbergt of gebruikt.

Welk middel gebruik jij het liefst om kussens te bleken?

Advertisement