De auto schoonmaken: 6 methodes om precies elk spleetje te bereiken

door Natasja

03 Juli 2023

De auto schoonmaken: 6 methodes om precies elk spleetje te bereiken
Advertisement

Het interieur van een auto schoonmaken is niet een van de leukste bezigheden ter wereld, maar daarna in een schone, lekker ruikende auto stappen geeft echt voldoening. Jammer genoeg moet je jezelf in vervelende bochten wringen, en bovenal moet je jezelf wapenen met veel geduld om precies alle hoekjes te bereiken. Als je dan ook nog de gewoonte hebt om te eten of je viervoeters mee te nemen in de auto, wordt het schoonmaken nog veel veeleisender.

Voor grote oppervlakken zoals ruiten, dashboard en ook het grootste deel van de stoelen of zelfs tapijten zijn er geen grote problemen. Maar hoe zit het met die spleten precies tussen de delen van de stoelen, of tussen de ventilatoren van de airconditioning, om nog maar te zwijgen van alle vakken onder het dashboard en rond de versnellingsbak? Nou, met een beetje slimheid kun je ervoor zorgen om ook die plekken onberispelijk schoon te maken.

Advertisement
Creativo

Creativo

Voordat je begint, moet je je goed voorbereiden: de auto moet worden ontdaan van alles, gewoon alles wat je er gewoonlijk in laat zitten (tassen, zakken, accessoires, papier, enz.) en ook de automatten. Kortom, alle open vakken, zelfs die in de deuren en achter de stoelen moeten worden leeggemaakt, zodat je zonder problemen kunt opruimen. Wapen jezelf met een of twee grote manden of teilen, doe alles erin en sorteer alles weer voor het opruimen als het schoonmaken klaar is.

De eerste fase van het schoonmaken gaat het beste als je een stofzuiger van het zogenaamde 'winkel'-type kunt gebruiken, die met een grote reservoircilinder en een brede zuigbuis (zoals die gebruikt worden voor as). Anders verwijder je het grootste deel met de hand en zuig je vervolgens de kleinere kieren op met een smallere zuigmond.

Haar van huisdieren kun je verwijderen met vochtige rubberen handschoenen, met trekkers of zelfs met borstels (met vergelijkbare vorm als die van de trekkers) die speciaal zijn gemaakt voor stoelen, banken, fauteuils en dierenmanden, en eenvoudig online te vinden zijn.

Advertisement
ASFSKY/Amazon

ASFSKY/Amazon

Om vuil te verwijderen uit de fijnste spleten, waar zelfs stofzuigers niet bij kunnen, kun je reinigingsgels gebruiken, dat zijn kneedbare pasta's die ook worden gebruikt voor het reinigen van computertoetsenborden of afstandsbedieningen. 

Je kunt ook een sponskwast gebruiken, die meestal goed in de spleten van het ventilatierooster komt.

Voor het dashboard, als je echt grondig te werk wilt gaan, zijn wattenstaafjes handig. Je kunt ze in schoonmaakmiddel weken en ze op plaatsen vegen waar zich uitsparingen op het oppervlak bevinden, kleine nisjes en in moeilijk bereikbare hoekjes.

Reddit

Reddit

En vergeet niet om altijd een soort prullenbakje voor in de auto te hebben. Er zijn allerlei maten en ontwerpen te koop, ook online, maar je kunt ook eenvoudig ontbijtgranenverpakkingen gebruiken, die weinig ruimte innemen en handig te openen en te sluiten zijn wanneer dat nodig is.

Advertisement