Doffe koplampen: je kunt baking soda gebruiken om ze weer als nieuw te maken

door Natasja

16 Januari 2023

Doffe koplampen: je kunt baking soda gebruiken om ze weer als nieuw te maken
Advertisement

Het zal iedereen zijn overkomen dat de koplampen van de auto enkele jaren na aankoop minder krachtig lijken. De oorzaak waar je als eerste aan denkt, en vaak is dat inderdaad de juiste, is toch wel een lamp die vervangen moet worden. Maar soms, zelfs na die vervanging, lijkt het licht dat ze weten te projecteren zwak. Waarschijnlijk is het in die gevallen de schuld van het plastic dat de lampjes beschermt, dat na verloop van tijd vaak dof wordt en zo het licht een beetje belemmert.

Er zijn verschillende manieren om het oorspronkelijke uiterlijk van de lampen te herstellen zonder ze helemaal te vervangen, en sommige zijn wat bewerkelijker dan andere. Hieronder staat echter een eenvoudige en goedkope manier die het proberen waard is.

Advertisement
Dr_Emmet_Brown/Reddit

Dr_Emmet_Brown/Reddit

De methode die we voorstellen, maakt namelijk gebruik van een ingrediënt dat we vaak in huis hebben en dat gemakkelijk en goedkoop te vinden is: baking soda.

Zorg voor het volgende:

  • een kom
  • baking soda
  • lauw water
  • een spons
  • een zachte doek

Je hoeft alleen maar 5 eetlepels baking soda in de kom te doen, en genoeg water toe te voegen om een pasta te vormen. 

Maak nu de koplampen schoon zoals je wilt, en breng vervolgens de baking soda aan met de hoek van de spons. Wrijf vervolgens met het zachte doekje de pasta over het hele oppervlak van de koplampen, met kleine cirkelvormige bewegingen.

Herhaal deze stappen tot je het gewenste resultaat hebt bereikt en was dan alles af met afwasmiddel (of ook Marseillezeep) samen met warm water, spoel af en droog, en de koplampen zullen zo goed als nieuw zijn.

Andere methoden zijn het schuren van het oppervlak met schuurmachines, maar met zeer fijn schuurpapier: deze aanpak werkt, maar kan niet te vaak worden toegepast, omdat het plastic van de koplampen niet zo dik is. Verder zijn er mensen die aanraden het lampje los te maken en het plastic deel een uur in witte azijn te laten weken: ook dit kan goede resultaten opleveren, maar is zeker omslachtiger.

Een vergelijkbaar alternatief voor baking soda is daarentegen tandpasta: gebruik een traditionele tandpasta, net als bakingsodapasta.

Welke methode heeft jouw voorkeur?

Advertisement