Zwarte spoelbakken: hoe maak je ze schoon om hun unieke kleur naar voren te halen?

door Natasja

22 Januari 2023

Zwarte spoelbakken: hoe maak je ze schoon om hun unieke kleur naar voren te halen?
Advertisement

Bij de inrichting van keukens en badkamers, en met name bij de keuze van de wastafels, zijn deze in de meeste gevallen wit, meestal van keramiek. In de keuken zijn de spoelbakken vaak van metaal, of een soort hars. Zelden zijn ze van steen. Meestal zijn ze echter allemaal in lichte kleuren, of in ieder geval lange tijd geweest.

Steeds populairder worden zwarte spoelbakken, van welk materiaal of welke vorm dan ook: ze worden opvallende stukken in elke omgeving, ze zijn zeer elegant en modern, maar ze hebben ook het probleem dat ze veel sneller alle sporen van vuil vertonen, vooral kalkresten van water. Lees verder om uit te vinden hoe je ze kunt schoonmaken en hun oorspronkelijke glanzende zwarte kleur kunt herstellen.

Advertisement
  • Witte azijn: net als op elke spoelbak of wastafel blijft azijn een uitstekende bondgenoot tegen kalkaanslag en al het vuil dat zwarte spoelbakken dof maakt. Je kunt het gebruiken in zijn natuurlijke staat of ook verdund met water, in gelijke delen maximaal.
  • Citroensap: knijp de helft van een citroen uit in een kommetje, en gebruik de vloeistof met een natte, uitgewrongen doek om de hele spoelbak te schrobben. Gebruik vervolgens een andere natte doek om af te spoelen en een droge om het resterende water te verwijderen.
  • Gedenatureerde alcohol: dit kan ook rechtstreeks op een doek worden gebruikt, maar deze moet droog zijn.

 

Advertisement
murtenfindthebird/Reddit

murtenfindthebird/Reddit

 

  • Kleipoeder: groene klei is perfect voor veel huishoudelijke schoonmaakwerkzaamheden, ook de zwarte spoelbak.
  • Zwarte zeep: een andere bondgenoot van de was en het huishouden waar vaak niet aan wordt gedacht. Je hebt slechts een paar druppels nodig op een spons, om te schrobben en vervolgens af te spoelen en te drogen zoals gewoonlijk.
  • Middelen om glas schoon te maken: om de laag dat zwarte gootstenen dof maakt te verwijderen, kun je ook deze categorie producten gebruiken, omdat ze op alcoholbasis zijn. Gebruik een droge doek om af te vegen, net als bij ramen.

Om de vorming van die vlekken te voorkomen die het zwart van de spoelbak dof maken, is het raadzaam altijd een zachte, droge doek in de buurt van de spoelbak te houden om eventuele resten weg te vegen telkens als je klaar bent met de spoelbak te gebruiken.

Met dit soort trucs zal de zwartheid van de spoelbak altijd onberispelijk zijn!

Advertisement