DIY wastabletten voor zwarte kleding: een eenvoudige methode om te proberen

door Natasja

17 Januari 2023

DIY wastabletten voor zwarte kleding: een eenvoudige methode om te proberen
Advertisement

Er zijn kledingstukken waar we niet zonder kunnen, en vaak zijn dat zwarte kledingstukken, echt onmisbaar bij talloze gelegenheden. Van t-shirts, tot spijkerbroeken, tot ondergoed en alle sportkleding en meer, heel vaak is de kleding die we dragen zwart, of tenminste een van de stukken in onze dagelijkse outfits kan dat zijn.

Hoe vaker we ze dragen, hoe vaker we ze moeten wassen, met als onvermijdelijk gevolg dat hun kleur onverbiddelijk vervaagt. Om dit verschijnsel uit te stellen en je zwarte kleren lang te kunnen dragen zonder dat ze er lelijk uitzien, kun je jezelf helpen met speciale wasmiddelen. Naast de middelen die we in de winkels vinden, zijn er recepten om ze thuis te bereiden, zoals die voorgesteld door het Instagram-account @mirinconesencial_.

via mirinconesencial_/Instagram

Advertisement
mirinconesencial_/Instagram

mirinconesencial_/Instagram

Zoals in de video te zien is, is dit een huismiddeltje op basis van: natriumcarbonaat, baking soda, een wasmiddel (bij voorkeur geconcentreerd, adviseert de maker) en voldoende warm water om er waskleurstofpoeder in op te lossen. Hieraan voeg je vervolgens 3 of 4 eetlepels keukenzout toe, waardoor de kleuren beter aan de stoffen blijven kleven.

Natriumcarbonaat en baking soda moeten in gelijke hoeveelheden worden gedaan (bijv. 300 gram van elk), terwijl het vloeibare wasmiddel de helft van de hoeveelheid van een van beide zal zijn (in ons voorbeeld 150 gram).

De bereiding is eenvoudig: je moet de ingrediënten in een kom doen, en met de hand mengen met behulp van handschoenen, totdat je kleine balletjes kunt vormen. Je kunt ze met de hand vormen of jezelf helpen met wat vormen. Het belangrijkste is dat het porties zijn van ongeveer 20 of maximaal 30 gram.

Ze raadt ook aan deze tabletten te gebruiken bij wasbeurten van lage temperatuur (ze geeft zelfs aan koud water te gebruiken) en de wasverzachter te vervangen door witte azijn.

Klik hier https://www.instagram.com/p/CnA6qmXt6kM/ voor de exacte dosering om 14 tabletten te krijgen voor de zwarte was.

Als deze methode werkt, kun je overwegen de zwarte waskleurstof te vervangen door andere kleuren, voor het geval je toevallig veel kleding van dezelfde kleur hebt die je wilt beschermen. Ook hier zou je het normale wasmiddel kunnen vervangen door Marseillezeep (liefst al vloeibaar of heel fijn geraspt).

Zou je deze methode willen proberen om je zwarte kleding te beschermen?

Advertisement