De beste manier om kruiden in de keuken te bewaren? Alles netjes in de lade

door Natasja

23 Januari 2023

De beste manier om kruiden in de keuken te bewaren? Alles netjes in de lade
Advertisement

Kruiden in de keuken zijn echt onmisbare ingrediënten in veel gerechten en in sommige culturen kun je echt niet hopen de juiste smaak te krijgen zonder een hele mix van specifieke aroma's te gebruiken. In ieders keuken, van beginners tot ervaren koks, is er waarschijnlijk een hoekje gewijd aan potjes met een of ander veelgebruikt kruid.

Heel vaak worden ze bewaard op een plank, ook een kleine, die bij het fornuis is gemonteerd. Andere keren maken ze gebruik van de magnetische houders waarmee ze aan de koelkastdeur kunnen worden bewaard. Weer anderen bewaren ze liever in een keukenkastje. Maar de handigste manier om ze op te bergen is misschien wel in een van de laden van het meubel naast het fornuis.

Advertisement
bbiggs32/Reddit

bbiggs32/Reddit

Als je erover nadenkt, is het namelijk onvermijdelijk dat ze, wanneer ze niet afgesloten worden bewaard, op een plank of aan de koelkast of in elk geval op het aanrecht, onder het vuil komen te zitten: kookdampen of spatten van saus en olie zorgen voor dezelfde vettige sluier van vuil op de kruidenpotjes die we op alle kastjes en oppervlakken rond het fornuis aantreffen.

En die vettige sluier kan veel stof vasthouden, dus dan raken de kruidenpotjes - vooral de minder vaak gebruikte - bedekt met een hele vettige laag vuil die echt onaangenaam is om naar te kijken en vervelend om aan te raken. Dat betekent dat de potjes regelmatig moeten worden schoongemaakt, en dat is altijd riskant als ze nog vol zitten met kruiden, want ze houden helemaal niet van vocht.

Advertisement
_princess_sparkle/Reddit

_princess_sparkle/Reddit

 

Daarom is het beter kruiden gesloten te bewaren, en in tegenstelling tot planken in kasten, waar de potjes vaak niet binnen handbereik zijn en je ook niet altijd de etiketten ervan kan lezen, is het beter ze netjes te rangschikken in laden.

Kruiden worden meestal in dezelfde winkels gekocht, en het is waarschijnlijk dat ze allemaal dezelfde grootte hebben wat potjes betreft. In andere gevallen kopen de veeleisenden ze los op markten of in gespecialiseerde winkels, en in dat geval worden ze zeker bewaard in speciaal daarvoor gekochte, vaak dezelfde, potjes.

Koop dus gewoon een kruidenrekje voor de lade, dat zijn een soort rails waarmee je kolommen van potjes kunt maken die je naast elkaar kunt zetten tot alle ruimte in de lade gevuld is. Zo open je gewoon de lade en zie je meteen alle etiketten. Als je één potje oppakt, hoef je de andere niet te verplaatsen of het risico te lopen ze te laten vallen.

itwasntnotme/Reddit

itwasntnotme/Reddit

Een andere manier die sommige mensen gebruiken is om ze allemaal rechtop te zetten in lades die diep genoeg zijn. In dat geval wordt het noodzakelijk om de naam van elk kruid op de deksels te schrijven, maar het blijft een handige oplossing om te overwegen.

Geen vettige laag en rommel meer. Bewaar jij ze ook zo?

Advertisement