Een oude truc om roestvrijstalen oppervlakken te laten glanzen

door Natasja

14 Januari 2023

Een oude truc om roestvrijstalen oppervlakken te laten glanzen
Advertisement

Tegenwoordig zijn er veel voorwerpen in huis, vooral in de keuken, die van roestvrij staal zijn gemaakt. Het is de favoriete bekleding van vele modellen koelkasten, ovens en andere veelgebruikte apparaten, tot en met onmisbare accessoires zoals een vuilnisbak. 

Roestvrij staal is een populair materiaal in de keuken voor veel keukengerei, omdat het de tand des tijds het beste doorstaat en het gemakkelijkst te reinigen is. Maar als die oppervlakken door gebruik en reiniging dof worden en hun oorspronkelijke glans verliezen, hoe kunnen we ze dan weer laten glanzen? Een oude remedie, zou de oplossing kunnen zijn. 

Advertisement
Creativo

Creativo

Het is een natuurlijk ingrediënt dat inmiddels overal ter wereld gemakkelijk te vinden is: olijfolie. 

Wanneer echter het voortdurend reinigen met meer "agressieve" stoffen die nodig zijn voor een diepe reiniging een doffe film op het staal achterlaat, kan olijfolie de oorspronkelijke glans echt herstellen. 

Olijfolie dient niet alleen om een reeds schoon oppervlak te laten glanzen, maar kan ook vlekken en kringen van licht vuil verwijderen, zoals vingerafdrukken, niet al te uitgesproken strepen vettig vuil en andere kleine korstjes die niet zo oud zijn.

Hoe gebruik je het? Strooi een zeer kleine hoeveelheid olijfolie op een microvezeldoek en wrijf in regelmatige bewegingen vrij snel over het hele oppervlak. Als je klaar bent, neem een tweede schone, droge doek en veeg het nogmaals erover heen om alle olieachtige resten te verwijderen.

Op die manier kan de olie sporen van vuil verwijderen, en het uiteindelijke poetsmiddel laat een echt glanzend oppervlak achter. Het kan zelfs het enige middel worden dat gebruikt wordt voor een routinereiniging, zonder dat je je toevlucht moet nemen tot andere specifieke producten, tenzij de situatie misschien wat drastischer is, wanneer je het schoonmaken te lang hebt uitgesteld. En zelfs in dat geval zijn er DIY oplossingen die je kunnen helpen als je toevallig je favoriete schoonmaakmiddel niet bij de hand hebt. Een ervan bestaat uit het mengen van twee eetlepels afwasmiddel met 200 ml water en 100 ml witte azijn in een spuitfles.

Heb je de olijfoliemethode al geprobeerd?

Advertisement