SOS mieren: 3 eenvoudige natuurlijke middelen om ze uit huis te houden

door Natasja

01 Augustus 2023

SOS mieren: 3 eenvoudige natuurlijke middelen om ze uit huis te houden
Advertisement

Elk jaar komen ze terug in huis, vooral in keukens: we hebben het over mieren, volkomen ongevaarlijke insecten, die echter niet prettig zijn om rond te zien zwerven op de aanrechten en in de voorraadkasten in huis. Deze ijverige dieren zijn namelijk op zoek naar het voedsel dat we onvermijdelijk in huis hebben en dat we dus op de juiste manier moeten leren bewaren en 'beschermen', zodat het niet ook de voorraad voor de mieren wordt.

Het eerste waar je voor moet zorgen is dat je elke plank schoonmaakt zodra je mieren ziet: verwijder alle verpakkingen van etenswaren, zelfs de wikkels die misschien nog een paar kruimels bevatten, en vooral alles wat in de hoeken achterblijft. Kruimels, suikerkorrels en dergelijke zijn kostbare lekkernijen voor deze insecten.

Het is ook nodig om de mieren in de gaten te houden om uit te vinden waar ze vandaan komen: er is namelijk altijd een weg naar binnen en naar buiten, en aangezien mieren precieze routes volgen, is het voldoende om de rij kleine diertjes in beide richtingen te volgen om de wegen naar binnen te ontdekken. Ze zijn vaak te vinden in de buurt van deuren en ramen, en als je ze eenmaal hebt gevonden, is het een goed idee om ze schoon te maken en vervolgens de verschillende middelen die verkrijgbaar zijn te gebruiken vlak bij die ingangen.

Advertisement
Shaikh Ibrahim/pixahive

Shaikh Ibrahim/pixahive

Kaneel

Er zijn onderzoeken https://www.ijsrp.org/research-paper-0714/ijsrp-p31106.pdf die aantonen dat een element in deze specerij die veel in de keuken wordt gebruikt (namelijk kaneelaldehyde) inderdaad in staat is om mieren te verjagen en zelfs te doden. Daarom moet je wat kaneelpoeder rond het toegangspunt strooien, zodat de geur van de specerij de insecten weghoudt. Om dit te doen kun je het gebied gewoon bestrooien of ook wattenbolletjes in het kaneelpoeder dopen (of er een paar druppels kaneelolie op gieten). We raden ook aan om deze middelen te gebruiken in voorraadkasten of op plekken waar de meeste mieren komen.

Peperspray

Of het nu gewone zwarte peper of cayennepeper is, het maakt niet uit: maak een klein sprayflesje klaar met water en een theelepel peper, schud goed en spray op verkeers- en toegangspunten. De geur van deze specerij werkt ook afwerend.

Arabica koffie

Blijkbaar is dit van de verschillende soorten koffie de koffie die het best verschillende soorten mieren verjaagt. Ook hier kun je hetzelfde doen als met kaneel, ofwel door koffie in poedervorm te gebruiken (beter dan bonen) die nog bereid moet worden of koffiedik (dat echter minder effectief is).

Advertisement
Creativo

Creativo

Welke methoden gebruik jij meestal om mieren uit huis te houden?

Advertisement