6 tips om de was correct op te hangen en 5 tips voor verschillende soorten kleding

door Natasja

25 Juni 2023

6 tips om de was correct op te hangen en 5 tips voor verschillende soorten kleding
Advertisement

De eerste regel om ervoor te zorgen dat kleding lang meegaat, is ervoor zorgen dat het van goede kwaliteit is, maar natuurlijk is de manier waarop je het wast en droogt ook cruciaal. De was doen kan inderdaad een vervelend klusje zijn in onze huishoudelijke routine, maar als je het goed doet, zal het een van de bepalende factoren zijn in het verlengen van de levensduur van de kleding.

Vooral het drogen verdient speciale aandacht: hoewel de wasdroger praktisch en snel is, heeft het een aantal nadelen ten opzichte van drogen aan de lucht, in de eerste plaats de snellere slijtage van de stoffen. Warmte kan kledingstukken van natuurlijke vezels zoals katoen namelijk laten krimpen en voortijdig verkleuren; vlekken worden er ook onuitwisbaar door gefixeerd als ze niet eerst volledig zijn verwijderd.

Aan de lucht drogen voorkomt ook het probleem van statische elektriciteit in synthetische stoffen, voorkomt en verwijdert onaangename geuren en helpt om kleding witter te houden. Maar wat is de juiste manier? Hier volgen enkele nuttige tips.

Advertisement

6 tips voor het ophangen van wasgoed

6 tips voor het ophangen van wasgoed

Wallpaperflare

Hier zijn wat handige tips om de was correct op te hangen:

 • Uitrusting: kies gecoate droogrekken om er zeker van te zijn dat ze niet roesten en vlekken achterlaten op stoffen, en zorg er voor je ze geschikt voor de ruimte die je beschikbaar hebt, koopt. De keuze van wasknijpers is ook van het grootste belang: sommige kunnen gaan roesten of kleur achterlaten op stoffen. De beste keuze zijn nog steeds de klassieke houten wasknijpers.
 • Rangschikken: net als bij het wassen, moet ook bij het drogen de kleding per soort worden ingedeeld. De meeste stoffen kunnen op de traditionele manier worden opgehangen, maar truien en stretchstoffen verliezen hun vorm en kunnen daarom beter plat worden gedroogd.
 • Afmetingen: het is beter om kledingstukken op een geordende manier op te hangen, beginnend met de grootste en zwaarste en eindigend met de kleinste en lichtste; op deze manier kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten en voorkom je teveel kleding op het droogrek, wat goed drogen vertraagt en belemmert.
 • Zon: er zijn veel manieren waarop de zon nuttig kan zijn bij het drogen; het versnelt niet alleen het proces, maar helpt ook om de kleding te desinfecteren, voorkomt de vorming van onaangename geuren en zorgt ervoor dat de laatste schaduwen van vlekken vervagen. Zorg ervoor dat je kleding binnenstebuiten hangt om te voorkomen dat het verbleekt.
 • Open lucht: probeer het droogrek op zeer luchtige plekken neer te zetten, ook als je de was binnenshuis ophangt. Op deze manier droogt het sneller en ontstaan er geen onaangename geuren door achtergebleven vocht.
 • Trucjes: gebruik voor zachtere kleding na het drogen witte azijn in plaats van traditionele wasverzachter, en als je kreukels wilt voorkomen, schud of strijk je je kleding gewoon met de hand voordat je het ophangt.

Advertisement

5 type-specifieke tips

5 type-specifieke tips

Pixabay

Er zijn ook specifieke trucjes voor elk type stof:

 • Lakens en handdoeken: hang lakens precies halverwege over de draad en maak ze bovenaan vast, terwijl handdoeken verticaal moeten worden opgehangen en met wasknijpers aan de bovenste hoeken moeten worden vastgemaakt, zodat ze sneller drogen.
 • Broeken: als je genoeg ruimte hebt, hang ze dan open, beide benen bij de zomen, met de taille naar beneden. Als je daarentegen niet genoeg ruimte hebt, leg dan de naden aan de binnenkant van de broekspijpen op één lijn en hang de broek aan de onderkant van de broekspijpen.
 • Overhemden, bloesjes en topjes: deze kledingstukken kunnen op twee manieren worden opgehangen. De eerste is om ze direct aan het wasrek te hangen en ze vast te zetten met wasknijpers bij de onderste zoom aan de naden; de tweede is met behulp van een kleerhanger, die je aan het wasrek of aan een kapstok kunt hangen.
 • Sokken en ondergoed: deze kleinere kledingstukken moeten worden opgehangen met wasknijpers, waarbij je probeert zoveel mogelijk oppervlak bloot te stellen aan de lucht. Neem voordat je ze ophangt de tijd om ze in vorm te brengen, bijvoorbeeld de beha-cups.
 • Kledingstukken die niet kunnen worden opgehangen: truien en alle stretchkleding, evenals zijden of kanten blouses, moeten worden uitgehangen op een oppervlakte of op verschillende wasrekdraden. Ook kledingstukken die al beschadigd zijn, zoals oude en gescheurde jeans, kun je beter niet ophangen, om verdere schade te voorkomen.

Nu ben je echt klaar om je kleding perfect te drogen!

Advertisement