Sneakers zo goed als nieuw: maak thuis een crème om ze gemakkelijk schoon te maken

door Natasja

05 Augustus 2023

Sneakers zo goed als nieuw: maak thuis een crème om ze gemakkelijk schoon te maken
Advertisement

Er is niets zo comfortabel en veelzijdig als een paar comfortabele sportschoenen in neutrale kleuren, het soort dat je op elk moment van het jaar onder duizend soorten outfits kunt dragen zonder er al te veel bij na te denken. Ze zijn ook perfect voor op reis, om minder schoenen mee te nemen maar toch altijd comfortabel te blijven en er leuk uit te zien! Het is dus onvermijdelijk dat ze vaak vuil worden, zelfs als je voorzichtig bent, zelfs als je ze niet draagt tijdens of vlak na regen. Er komen altijd vlekken op, vooral op het witte rubberen gedeelte aan de onderkant.

Maar gelukkig is het gemakkelijk om ze schoon te houden, en je hoeft ze niet per se elke keer in de wasmachine te gooien en uren te wachten tot ze droog zijn: je maakt gewoon even snel een witmakende crème met ingrediënten die je zeker in huis hebt.

Advertisement
Creativo

Creativo

De eenvoudigste versie is die met baking soda en water. Gewoon kraanwater! Neem dus een kommetje, giet daar twee of drie eetlepels baking soda in en voeg dan een scheutje water toe en roer met een theelepel tot je de consistentie van een crème hebt. Leg een handdoek op je knieën en pak de schoen en een oude tandenborstel: doop de tandenborstel in de crème en schrob alle schoon te maken plekken. Dit middel is zacht en je kunt het ook gebruiken op de bovenkant als die van synthetisch materiaal is (maar niet op suède of imitatieleer).

Spoel daarna gewoon af zodat het water alleen op het rubberen gedeelte terechtkomt, en je zult zien dat het heel wit wordt. Als je daarentegen de crème ook hebt gebruikt op sommige delen van de bovenkant en je wilt opschieten om ze te drogen, dep dan met een natte handdoek in plaats van af te spoelen, totdat de baking sodaresten en het vuil dat je van de schoen hebt gehaald weg zijn, en dep dan met een droge handdoek zoveel als je kunt en föhn tenslotte een beetje. Het duurt maar een paar minuten!

Je kunt ook waterstofperoxide gebruiken in plaats van gewoon water, en een schuim maken dat je op dezelfde manier aanbrengt.

Als je daarentegen merkt dat er wat hardnekkiger vlekken zijn, kun je aan de basismethode met water en baking soda een scheutje afwasmiddel toevoegen.

Als je het geduld hebt om deze methode vaak genoeg toe te passen, zullen je schoenen nooit zo vies worden dat ze in de wasmachine moeten, of het zal in ieder geval minder vaak gebeuren!

Advertisement