Als het linnen van de uitzet vergeeld is, kun je deze proberen te herstellen met behulp van zelfgemaakte, antieke of moderne methoden

door Natasja

05 Juli 2023

Als het linnen van de uitzet vergeeld is, kun je deze proberen te herstellen met behulp van zelfgemaakte, antieke of moderne methoden
Advertisement

Lakens, tafelkleden en nog veel meer: de uitzet die in de loop der tijd zorgvuldig werd voorbereid om cadeau te geven aan de volgende generatie ter gelegenheid van het huwelijk, is een traditie die nog steeds zijn sporen nalaat in de kasten van sommige huizen. Kostbaar katoen en waardevolle stoffen, bijna altijd wit of in ieder geval heel licht van kleur, zijn een erfenis die de meesten mensen niet meer gewend zijn: het zijn kostbare materialen, vaak van hoge kwaliteit en ze verdienen het om met alle respect behandeld te worden. Helaas lopen ze echter na verloop van tijd - vooral als ze lang in een kast blijven liggen - het risico te vergelen en beschadigd te raken.

Je hoeft de hoop echter niet op te geven: je kunt proberen de oorspronkelijke witheid terug te krijgen met oude methoden, zoals die door grootmoeders werden gebruikt, of met modernere methoden.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Witte wijnazijn (of eventueel alcoholazijn): we weten dat azijn veel moeilijke vlekken en halo's kan bleken, en het is niet verrassend dat het hier ook gebruikt kan worden. We raden af om appel- of rijstazijn te gebruiken, die hebben vaak een gelere tint en kunnen vlekken achterlaten op witte kleding zoals die in een traditionele outfit. Vul dus een grote teil of badkuip met voldoende liter water om het kledingstuk dat je wilt wassen in te laten weken, en voeg voor elke liter water die je gebruikt een glas azijn toe. Laat het een uur of twee weken, wring het dan een beetje uit en ga verder met de gewone was. De temperatuur mag niet hoger zijn dan 40°.
  • Waterstofperoxide of wasmiddelen (ook in poedervorm) op basis van actieve zuurstof: hiermee kun je een voorwas uitvoeren die lijkt op die van azijn. Dit is een zachtere methode dan de andere die we net hebben gezien, en daarom meer geschikt voor iets oudere en kwetsbaardere stoffen. Het is echter belangrijk om koud water te gebruiken voor het inweken. De hoeveelheid waterstofperoxide is ook slechts één glas voor elke twee liter normaal water die je gebruikt, terwijl je voor wasmiddel met actieve zuurstof het beste de instructies op de verpakking kunt volgen.
  • Citroensap en zout: dit is een van grootmoeders trucjes die nog steeds wordt doorgegeven. Het bestaat uit het gebruik van vers citroensap, giet het direct op de stof, bestrooi de zone vervolgens met zout en wrijf een beetje met de hand, heel zachtjes. Spoel het niet uit, maar laat het direct in de zon drogen, waarbij je het goed uitrekt. Als je deze methode wilt uitproberen, kun je echter het beste wachten tot de citroen is opgedroogd, daarna de getroffen zone met koud water uitspoelen en vervolgens aan de lucht en in de zon laten drogen.

Wat te doen bij moeilijke vlekken? Deze stoffen kunnen niet worden aangetast met bleekmiddel. Dus als voorwassen niet doet wat je hoopt, probeer dan enzymatische wasmiddelen. Er zijn wasmiddelen van plantaardige oorsprong, vaak met citroenzuur, en wasmiddelen met een synthetische formule: beide kunnen goede resultaten geven, kies eventueel volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Klaar om je uitzet een nieuwe kans te geven?

Advertisement