Aluminium drinkfles: 7 eenvoudige en effectieve manieren om ze perfect schoon te maken

door Natasja

18 Juni 2023

Aluminium drinkfles: 7 eenvoudige en effectieve manieren om ze perfect schoon te maken
Advertisement

Ze zijn mooi om te zien, handig om te gebruiken voor koude of warme dranken en milieuvriendelijk: het is geen mysterie dat aluminium drinkflessen wereldwijd een groot succes zijn. Wat een kampeeraccessoire leek, maakt nu al jaren deel uit van ieders dagelijks leven, in een kleine maar belangrijke stap tegen het plastic afval dat wordt veroorzaakt door het gebruik van waterflessen, vooral de kleine, onderweg. Voor deze voordelen moet echter een prijs worden betaald: aluminium drinkflessen moeten vaak worden gewassen om voor de nodige hygiëne te zorgen.

Als dit niet gebeurt, kunnen bacteriën en schimmels zich in de fles nestelen, waardoor het water of andere dranken die je erin doet besmet raken en je gezondheid ernstig gevaar loopt. Gelukkig is het gemakkelijk om er goed voor te zorgen en kan het een gewoonte worden die weinig tijd kost.

Advertisement
Creativo

Creativo

Een dagelijkse gewoonte die je tijd bespaart, is om de fles gewoon tot iets meer dan de helft te vullen met warm water en een druppel afwasmiddel. Sluit de dop, schud enkele seconden goed, spoel af en laat drogen zodat al het water wegloopt. Als je wilt, kun je ook af en toe een beetje azijn aan dit mengsel toevoegen en het tien minuten laten inwerken voordat je de fles uitspoelt.

Als het daarentegen al een tijdje geleden is dat je de drinkfles hebt afgewassen, of zelfs als het al een tijdje geleden is dat je hem voor het laatst hebt gebruikt, vooral als je een onaangename geur ruikt als je hem opent, dan moet je zowel de binnenkant als de dop met iets meer zorg afwassen. Je kunt dit op de volgende manieren doen:

  • Witte wijnazijn of alcohol: giet azijn tot de helft en vul de rest met water. Sluit af en schud goed, verwijder dan de dop en was hem voorzichtig met afwasmiddel. Omdat de dop meestal een rubberen pakking heeft die ervoor zorgt dat de fles hermetisch afgesloten is, kun je de dop beter niet te lang of te vaak in contact houden met azijn. Laat ondertussen de azijn ongeveer tien minuten in de drinkfles zitten en spoel hem dan goed uit.
  • Was met water en afwasmiddel en giet er dan 60 ml 3% waterstofperoxide in. Afsluiten, goed schudden en dan goed uitspoelen. De dop, zoals in de volgende gevallen, moet altijd met afwasmiddel worden gewassen.
  • Baking soda: uitstekend als er nog geen echt sterke geuren zijn. Vul gewoon met heet water, giet er twee eetlepels baking soda in, sluit af en schud goed. Spoel het na vijf minuten af met stromend water.
  • Je kunt ook citroenzuur gebruiken.

Een minder conventionele methode, maar wel een die nuttig kan zijn voor iemand, is om een kunstgebit tablet op te laten lossen in een drinkfles gevuld met alleen water.

Gebruik deze methoden en je waterfles zal lang meegaan, in uitstekende conditie!

Advertisement