Witte handdoeken: maak ze zo wit als nieuw met 3 eenvoudige oplossingen

door Natasja

19 Juni 2023

Witte handdoeken: maak ze zo wit als nieuw met 3 eenvoudige oplossingen
Advertisement

Handdoeken, badjassen en alle andere badstoffen die in huis worden gebruikt, zijn vaak wit. Hoe mooi andere kleuren ook zijn, de klassieke keuze van wit geeft het meest de indruk van schoon en waarop we ook meteen hardnekkig vuil zien. Om deze reden heeft het altijd de voorkeur van hotels en kuuroorden. Maar het is ontegenzeggelijk ook de kleur die moeilijk te onderhouden is: dit zijn stukken die vaak en op hoge temperaturen gewassen moeten worden, wat betekent dat ze na verloop van tijd dreigen te vergelen of grijs te worden en hun oorspronkelijke glans verliezen.

Er zijn echter methodes die je kunt gebruiken om de witheid van handdoeken langer te behouden, en je kunt er meer over te weten komen door hieronder te lezen.

Advertisement
publicdomainpictures.net

publicdomainpictures.net

  • Natriumpercarbonaat: dit is een van de meest gebruikte bestanddelen van alle wasmiddelen, omdat het ontsmettend en blekend werkt. Het kan echter ook apart worden gebruikt, of beter nog: je kunt ervoor kiezen om een eetlepel toe te voegen aan elke wasbeurt, juist om het blekende effect te versterken, of misschien zelfs een wasbeurt te doen met alleen dit, een beetje Marseillezeep en dan wat azijn, te gebruiken voor het spoelen, als verzachter. Omdat het wordt aanbevolen om het te gebruiken voor het wassen van resistente stukken en altijd op temperaturen boven 40 of 50°, is het perfect voor huishoudlinnen zoals handdoeken en badstofhandoeken.
  • Baking soda: dit helpt ook op een vergelijkbare manier. Doe een eetlepel of twee direct in de trommel voordat je de gewone was begint.
  • Waterstofperoxide: hiervan kun je een half glas in de trommel doen (ook weer als extra bij het gewone wasmiddel en wasverzachter die je in het bakje gebruikt), maar dan is het niet meer nodig om (als je dat gewend bent) mild bleekmiddel te gebruiken. Anders is het handig om je kleding voor te behandelen met dit middel. Het enige wat je hoeft te doen is ze onder te dompelen in een teil met warm water waaraan je een glas waterstofperoxide toevoegt en dit een uur te laten inwerken voordat je het uitwringt en verder gaat met normaal wassen. Je kunt ook een beetje baking soda op de duidelijke vlekken strooien voordat je verder gaat met wassen, door zachtjes met de hand te wrijven en dan verder de wasmachine te gebruiken.

Heb jij een favoriete methode om handdoeken en badstofhanddoeken te bleken?

Advertisement