Waarom ze weggooien? 9 manieren waarop sinaasappelschillen nuttig zijn in huis en tuin

door Natasja

16 Juni 2023

Waarom ze weggooien? 9 manieren waarop sinaasappelschillen nuttig zijn in huis en tuin
Advertisement

Inmiddels kunnen we citrusvruchten, vooral citroenen of sinaasappels, bijna het hele jaar door consumeren: ze zijn een onschatbare bron van vezels en vitamine C, dus ze zijn een uitstekende aanvulling op elk dieet. Ze zijn ook een heerlijk ingrediënt in veel keukenbereidingen, van zoet tot hartig. Het is daarom makkelijk voor ons om vaak citrusvruchten in huis te hebben, en meestal gooien we de schillen weg als ze op zijn.

In plaats van ze weg te gooien, kunnen we ze echter ook nuttig gebruiken in huis: die bedwelmende geur die op onze handen blijft hangen, dezelfde geur die we vaak waarderen in schoonheidsproducten of in luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen die we voor in huis kopen, kan op duizend manieren worden gebruikt om het huis te parfumeren, om onaangename geuren te verdrijven (bijvoorbeeld van schoenen) en werkt ook als afweermiddel in de tuin. Ontdek deze en andere toepassingen van citrusschillen door verder te lezen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je het huis op een natuurlijke manier wilt parfumeren, zijn er verschillende manieren:

  • Op het fornuis: vul een steelpan met heet water waarin je de schillen doet en zodra het aan de kook komt zul je de geur opmerken. Je kunt het een tijdje laten sudderen en die vloeistof dan eventueel gebruiken om verstopte afvoeren te ontstoppen!
  • In de oven: de schillen kunnen gedroogd worden bij een lage, constante temperatuur. Als je de oven op 90° houdt, zul je het aroma ruiken. En je kunt ze ook op een bakplaat leggen zodra je klaar bent met iets anders te koken, door gebruik te maken van de restwarmte! Anders kun je ze enkele uren bakken op 50°. Als ze droog zijn, zijn ze een geweldig ingrediënt voor een potpourri of ook voor geurzakjes voor in lades en kasten. Als alternatief kunnen ze in de compost belanden.
  • Als vervanging voor wierook: sommige mensen branden graag sinaasappel- of citrusschillen alsof het wierookstokjes zijn, d.w.z. heel langzaam, zonder vlam maar met slechts een dun rookwolkje, terwijl de schillen in een kopje of schaaltje liggen. Blijkbaar is het een uitstekend middel tegen de te sterke geur van tabak!

Advertisement
Creativo

Creativo

Ook verse schillen kunnen een geweldige schoenendeodorant zijn! Als je niet wilt dat de stank van schoenen die de hele dag gedragen worden de kamer vult, stop dan wat schillen in de schoenen zelf en ze zullen al veel doen om de onaangename geur tegen te gaan.

De eerder genoemde geurzakjes met gedroogde schillen kunnen nog veel meer specerijen of kruiden bevatten en werken geweldig in meubels en ook schoenenkasten!

Creativo

Creativo

In de tuin kunnen sinaasappelschillen en andere schillen van citrusvruchten ook werken als een afweermiddel voor bepaalde soorten insectenplagen. Je kunt ze dus op de grond rond sierplanten of zelfs die in de moestuin strooien. Het nadeel is dat ze snel bederven, dus ze moeten begraven en in elk geval vervangen worden.

Het andere gebruik dat altijd wordt aanbevolen is om ze toe te voegen aan de composthoop, waarvoor ze een zeer waardevolle bijdrage zijn!

Creativo

Creativo

Het lijkt gewoon zonde om ze weg te gooien, vind je ook niet?

Advertisement