Van BBQ tot campingleven: de kurktruc kan een echte levensredder zijn

door Natasja

11 Juni 2023

Van BBQ tot campingleven: de kurktruc kan een echte levensredder zijn
Advertisement

Zodra het mooi weer wordt, is er niets aangenamer dan de dag buiten door te brengen. Of het nu gaat om een barbecue met vrienden in de tuin of een park, of een weekendje kamperen in de natuur, buiten eten heeft een heel andere smaak. Hoewel het binnen bepaalde grenzen mogelijk is om zulke dagen te improviseren, is het in werkelijkheid altijd beter om ze met een minimum aan organisatie aan te pakken. Niet alleen wat betreft wat je gaat eten en het nodige keukengerei, maar ook die trucjes (echte life hacks) die de dingen gemakkelijker en bevredigender maken.

Bijvoorbeeld: waarom tijd verspillen met het aansteken van het vuur om de lekkernijen waar je naar uitkijkt klaar te maken? Er is een truc, waarvoor je de kurken nodig hebt die je gewoonlijk weggooit, die je zonder moeite, rustig, op van tevoren kunt klaarmaken en die heel handig is voor je BBQ of kampeertrip.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het is een truc die bijna niets kost: alles wat je nodig hebt zijn, zoals we al zeiden, de kurken die je de afgelopen weken en maanden hebt verzameld telkens als je een fles wijn of mousserende wijn opent, een glazen pot met een goed sluitend deksel en wat gedenatureerde alcohol. Let op de kurken: het moeten natuurlijke kurken zijn, geen plastic kurken. Wat betreft de alcohol: het soort dat je ook in supermarkten kunt vinden en dat ook wordt gebruikt om vuur te stoken, is prima.

Met deze eenvoudige materialen kun je de eigen lont, of fire starter, voor het vuur maken, en de tijd die nodig is om bbq te maken is echt korter!

De werkwijze is heel eenvoudig:

1. Doe de kurken in de pot. Je kunt de pot helemaal vullen of slechts gedeeltelijk, dat maakt niet uit. Maar we raden je aan om zoveel kurken te gebruiken als je wilt, zodat je een voorraad hebt die lang meegaat.
2. Giet alcohol totdat ze bedekt zijn. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk de vloeistof opnemen. Je doet dit het beste minstens een dag voor je ze gaat gebruiken. Sluit dan het deksel en wacht.

Je kurken zijn klaar! Je kunt ze meenemen in het potje waar de alcohol nog in zit, of je kunt de nu doordrenkte kurken in een ander potje gieten en nieuwe kurken in de overgebleven alcohol in het eerste potje stoppen, zodat je nooit zonder komt te zitten. Het zal weinig of geen tijd kosten om de vloeistof bij te vullen tot het niveau dat je nodig hebt.

Advertisement
Creativo

Creativo

Als je ze gebruikt, wees dan heel voorzichtig met het aansteken van deze fire starters: ze zullen onmiddellijk ontbranden, dus gebruik een aansteker met een lange brander, of ook een kaars, en gebruik niet veel met alcohol gevulde kurken tegelijk. Het is beter om het vuur aan te wakkeren of snel weer aan te steken als dat nodig is, dan om ze in grote hoeveelheden te gebruiken in plaats van natuurlijke brandstof.

Advertisement