Verstopte doucheafvoer: 7 oplossingen om hem te ontstoppen

door Natasja

23 Juni 2023

Verstopte doucheafvoer: 7 oplossingen om hem te ontstoppen
Advertisement

Hoe vervelend is het om een douche of bad te nemen en dan te zien dat het water niet wegloopt en in plaats daarvan om ons heen stagneert? We weten dat als dit gebeurt, het een symptoom is van iets dat mis is met de afvoer, die bijna zeker verstopt zit met haar, zeepresten en wie weet wat nog meer. En dan zijn er ook nog soorten afvoeren die door hun bouw, of misschien omdat ze wat ouder zijn, moeilijk te openen en te inspecteren zijn, of andere die gemaakt lijken te zijn om vuil en water vast te houden. In deze gevallen merken we, naast een niet-ideale afvoer, altijd onaangename geuren op.

Het zou goed zijn om snel te handelen, om te voorkomen dat we veel geld moeten uitgeven door experts in te schakelen: als de situatie nog niet ernstig is, zijn er verschillende DIY methoden die handig zijn om de douche- of badafvoer te herstellen.

Advertisement
MyJoshMonster/Reddit

MyJoshMonster/Reddit

Om te verwijderen wat de verstopping veroorzaakt, kun je op verschillende manieren te werk gaan:

  • Verwijder haren met een pincet: zodra je klaar bent met jezelf wassen, verwijder dan altijd wat er in de buurt van de afvoer zit met een pincet, of ook door het te pakken met behulp van een doek (knijpen met je vingers).
  • Een dik stuk ijzerdraad of een metalen kleerhanger: buig ze zo dat je een strakke haak hebt, zoals een gesloten haak, om door de afvoer te halen. Hij zal zich vastgrijpen aan de pluk en omhoog trekken. Forceer het niet als je denkt dat er harde delen van de afvoer zijn die je zou kunnen beschadigen. Het vergt wat geduld, maar uiteindelijk zul je bijna alles eruit trekken, waarna ontstoppingsmethodes de rest doet.
  • Als het probleem zich heel vaak voordoet, koop dan een ontstoppingsveer, dat is een slang met een grijpbare punt die aan de pluk haren haakt en hem vrij gemakkelijk omhoog trekt.
  • Als de verstopping zich dicht bij de afvoerinlaat bevindt en je de pluk haren niet omhoog kunt trekken, kun je een stofzuiger gebruiken. Gebruik dit soort apparaten alleen als je zeker weet dat ze ook water kunnen opzuigen.

Advertisement
Reddit

Reddit

Wat betreft methodes om te ontstoppen en van onaangename geuren af te komen, kun je deze proberen.

  • In eerste instantie (maar ook na gebruik van de andere methoden) kun je warm, bijna kokend water proberen. Het enige voorbehoud is dat je ervoor moet zorgen dat er geen plastic of rubberen onderdelen zijn, of soorten pakkingen en afdichtingen die kunnen vervormen door extreme hitte. Als dat niet het geval is, neem dan een waterkoker of pan heet water en giet het rechtstreeks in de afvoer. Dit is meestal een methode die erin slaagt om de vettige vuilafzettingen los te maken zodat de klonten die de verstopping hebben veroorzaakt door de leidingen naar beneden komen. Hierdoor verdwijnen ook onaangename geuren.
  • De traditionele combinatie van baking soda en azijn. Wacht na het gieten van kokend water even en giet dan een glas baking soda door de leiding. Wacht vijf of tien minuten en giet er ook een kopje witte azijn bij. Je zult weten dat ze samen reageren door een schuim te veroorzaken, en zolang er belletjes zijn, helpen deze bij het oplossen van de oorzaak van de verstopping. Giet op dit punt weer overvloedig zeer warm water. Wacht even voordat je probeert of de afvoer voldoende is vrijgekomen.
  • Citroenzuur: los 150 gram op in 1 liter warm water en giet het in de afvoer. Laat het een paar uur zitten en volg het op met een pan heel warm water (of een waterkoker, dat is handiger).

Als deze methoden niet werken, zelfs als je ze een tweede keer herhaalt eventueel de volgende dag, dan kun je het beste een professional raadplegen.

Advertisement