Kaliumzeep voor het schoonmaken van de badkamer: één product voor duizend toepassingen

door Natasja

28 Juni 2023

Kaliumzeep voor het schoonmaken van de badkamer: één product voor duizend toepassingen
Advertisement

Sinds enige tijd is een zeep die door grootmoeders werd gebruikt weer in de mode, het soort dat nooit ontbrak in huis, een beetje zoals Marseillezeep. In dit geval hebben we het echter over de kaliumzeep met een kleverige consistentie.

Het is een volledig biologisch afbreekbare zeep, die kaliumzout van vetzuren, plantaardige olie, glycerine en water bevat. Het heeft zichzelf in de loop der tijd bewezen als een zeer nuttig, milieuvriendelijk alternatief voor veel bekendere schoonmaakproducten met formules die niet zo milieuvriendelijk zijn. Gezien de mogelijkheden kan kaliumzeep ook handig zijn voor het schoonmaken van de badkamer: ontdek op hoeveel manieren je het kunt gebruiken.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Neutraliseren van geuren in toiletten: omdat het een zeer kneedbare zeep is, kun je er gemakkelijk bolletjes van maken voor eenmalig gebruik. Je kunt er bijvoorbeeld een op de binnenwand van het toilet drukken, precies waar het spoelwater eruit komt. Het werkt op dezelfde manier als toiletblokken die je aan de rand van het toilet hangt, zonder plastic te gebruiken. Zo blijft het toilet schoon en ruikt het lekker.
  • Voor sanitair en tegels: net als Marseillezeep lost het gemakkelijk op in water. Je kunt dus het beste twee of drie van de eerder bereide gele zeepbolletjes nemen en deze oplossen in een kan of kom met warm water. Je bepaalt zelf hoeveel je de zeep wilt verdunnen. Voeg een paar druppels teatree etherische olie toe, die uitstekend is tegen schimmel en zwammen, en je hebt een spray die gemakkelijk gebruikt kan worden op de wastafel, douche, toilet en zelfs op badkamertegels. Het wordt gebruikt zoals elke multifunctionele ontvetter.
  • Als vloeibaar wasmiddel, maar romiger dan het zojuist genoemde: los twee of drie zeepbolletjes op in een kopje warn water en roer. Je moet de consistentie van afwasmiddel krijgen, dus pas de dosering hierop aan. Giet twee of drie eetlepels baking soda (je kunt ook maïzena gebruiken) in een kommetje, voeg de vloeibare zeep toe als deze is afgekoeld en meng alles door elkaar. Je krijgt een romiger product, perfect om op de meest hardnekkige vlekken te wrijven op sanitair, aanrechten, douchebak of muren.
  • Spiegel, douchecabine en ramen: hier moet je de zeep oplossen in water zodat het goed verdund is. Giet vervolgens 200 ml gedenatureerde alcohol in een fles van een halve liter en vul de rest aan met de vloeibare zeep die je hebt bereid. Als je wilt, kun je 10 druppels van een essentiële olie naar keuze toevoegen. Je glasreiniger is klaar om te worden gespoten!
  • Kranen: je kunt een crème maken van baking soda en gele zeep, net opgelost in water, die je kunt inwrijven met een spons. Je kunt ook, als er niet te veel korstvorming is maar je toch zichtbare strepen wilt verwijderen, de vaste zeep direct inwrijven en vervolgens afnemen met een gewoon natte spons (om kalkaanslag tegen te gaan, maak je de spons nat met azijn!) en daarna afspoelen met een natte doek.

Eén middel laat de hele badkamer glanzen!

Advertisement