Bereid het zelf zonder kosten zodat je het niet meer hoeft te kopen

door Natasja

23 Juni 2023

Bereid het zelf zonder kosten zodat je het niet meer hoeft te kopen
Advertisement

Er is één keukeningrediënt dat je vast wel eens hebt gebruikt voor het schoonmaken of voor andere huishoudelijke klusjes in huis: appelciderazijn. Net als witte azijn, wijnazijn of alcoholazijn is appelciderazijn een geweldige bondgenoot in huishoudelijke klusjes en niet alleen een geweldig ingrediënt voor duizend verschillende recepten. Het heeft een veel delicatere, aangenamere en aromatischere smaak en geur dan de andere twee, waardoor het vaak de voorkeur krijgt in bepaalde bereidingen.

En terwijl de bereiding van wijnazijn of brandewijnazijn zeker een echte DIY uitdaging is, is appelazijn een eenvoudig proces dat als bijkomend voordeel heeft dat zelfs het vaak weggegooide afval, d.w.z. schillen en klokhuizen, wordt gebruikt!

Advertisement
Creativo

Creativo

Verse appels, of misschien wel appels die hun smaak beginnen te verliezen, en zelfs restjes die normaal worden weggegooid: het appelazijnrecept is makkelijk, snel en super veelzijdig. In feite kun je het naar wens aanpassen, afhankelijk van hoeveel azijn je wilt maken en met welke concentratie fruit.

Het basisrecept is als volgt:

1. Neem de appels en snijd ze in kleine stukjes of blokjes, zonder schil of klokhuis te verwijderen.
2. Vul de gekozen houder (meestal grote potten of glazen flessen met een zeer brede mond) met appels tot de helft van de inhoud. Zorg er altijd voor dat de houders perfect schoon zijn en ook vrij van zeepresten, die dan een onaangename smaak aan de azijn zouden geven.
3. Giet water op kamertemperatuur (het hoeft niet warm te zijn) tot de houder vol is. Als het water erg hard is, gebruik dan drinkwater of in ieder geval gefilterd water.
4. Voeg nu suiker toe: je hebt een flinke lepel nodig voor elke 250 ml water die je gebruikt. Roer tot het volledig is opgelost.
5. Bedek de opening van de houder met strak geweven gaas of licht katoen of andere ademende stof, die geen vliegjes in de pot laten komen.
6. Bewaar het op een donkere, koele plek en roer het veertien dagen lang elke dag om. De vloeistof wordt troebel en de appels worden donkerder: dit is het gistingsproces.
7. Zeef om de vloeistof van het fruit te scheiden. Je kunt de appels aan de compost toevoegen!
8. Doe de vloeistof terug in een houder en laat het minstens een maand fermenteren - bij voorkeur langer.

Als de azijn goed gefermenteerd is, kun je hem in flessen doen.

Advertisement
Sana-ya/Reddit

Sana-ya/Reddit

Een advies: als je de restjes van de appels die je normaal eet wilt gebruiken, doe ze dan allemaal in een diepvrieszak in plaats van ze weg te gooien! Zo heb je in een mum van tijd het materiaal om je eigen appelazijn te maken. Als je bevroren restjes gebruikt, laat ze dan altijd eerst op kamertemperatuur ontdooien en voeg eventueel een paar stukjes verse appel toe die samen met de nodige bacteriën voor de fermentatie zorgen.

Je kunt het aantal aanpassen, meer appels of meer water gebruiken. Kortom, experimenteren kan zeker geen kwaad!

Advertisement