Het geheim om tegelvoegen weer schoon en perfect wit te maken

door Natasja

08 Juni 2023

Het geheim om tegelvoegen weer schoon en perfect wit te maken
Advertisement

Wanneer je je aan het schoonmaken wijdt, is het belangrijk om elk detail te verzorgen, zonder die plekken te verwaarlozen die verborgen of onzichtbaar lijken. Er zijn echter enkele plekken die helaas, ondanks alle moeite, zelden goede resultaten opleveren en dat zijn zeker de tegelvoegen.

Of het nu in de badkamer, de douche of de keuken is, tegels beschermen de muren tegen een te hoge luchtvochtigheid, maar juist daardoor hebben ze de neiging om vuil op te hopen en schimmelvorming in de hand te werken, vooral in de voegen, die niet meer zo wit zijn als toen ze werden gelegd, maar al snel zwart worden.

Het resultaat is een schijnbaar laagje van vuil dat blijft liggen ondanks de dagelijkse grondige schoonmaak. Hoe krijg je de voegen weer zo schoon en wit als toen de tegels werden gelegd? We onthullen het geheim hieronder.

Advertisement
nervous-breakthrough/Reddit

nervous-breakthrough/Reddit

Het zal inmiddels voor iedereen duidelijk zijn dat tegelvoegen een specifieke en grondige behandeling nodig hebben om weer als nieuw te glanzen. Het is echter niet nodig om chemische bleekproducten te gebruiken die, hoewel ze speciaal zijn samengesteld, op de lange termijn ook te agressief kunnen zijn en bovendien vrij duur. De voorraadkast is echter een bron van waardevolle hulp bij het schoonmaken van het huis en ook hier kan het probleem snel, veilig en voordelig opgelost worden. Er zijn twee ingrediënten die je daar kunt vinden om de voegen schoon te maken:

  • Baking soda: het middel bij uitstek als het gaat om witmaken, het is zeer effectief dankzij de witmakende en licht schurende eigenschappen en het helpt ook om onaangename geuren te verwijderen. Je hoeft het alleen maar te mengen met een beetje warm water om een homogene pasta te maken die je direct op de voegen aanbrengt met behulp van een borstel. Laat de pasta minstens 30 minuten zitten en maak de tegels daarna gewoon schoon met een doek.
  • Azijn: een ander onmisbaar hulpmiddel bij het schoonmaken. Je kunt het rechtstreeks op de voegen aanbrengen met een verstuiver en het minstens 30 minuten laten inwerken voordat je het afneemt met een doek.

Bij bijzonder hardnekkig vuil kun je de twee vorige middelen combineren door een pasta van baking soda en water aan te brengen en er azijn op te spuiten. Er zal zich een bruis vormen die de reinigingskracht van deze twee ingrediënten zal vergroten. Laat het 5 minuten inwerken, schrob de voegen met een tandenborstel en verwijder het overtollige met een schone doek.

De voegen zullen weer brandschoon zijn!

Advertisement