Maak het filter van de afzuigkap schoon met deze 3 huismiddeltjes

door Natasja

10 Juni 2023

Maak het filter van de afzuigkap schoon met deze 3 huismiddeltjes
Advertisement

De afzuigkap is een zeer nuttig accessoire in de keuken, onmisbaar vooral wanneer je zeer sterk ruikende gerechten kookt, zoals gefrituurd voedsel, waarvan het vet voorkomt dat het neerslaat op muren, gordijnen en meubels. Om er zeker van te zijn dat de afzuigkap optimaal werkt, moet je het echter altijd perfect schoon houden, anders blijven er geuren hangen in de keuken.

Het filter ontvet namelijk de aangezogen lucht, wordt snel en gemakkelijk vuil en moet daarom vrij regelmatig worden gereinigd, anders bestaat het risico dat de motor van de afzuigkap op den duur beschadigd raakt. Om niet de hele afzuigkap te hoeven vervangen, kun je het filter zo vaak schoonmaken als je wilt, afhankelijk van het soort voedsel dat je gewoonlijk bereidt: als je van normaal kookt, kun je drie maanden wachten tussen de schoonmaakbeurten; als je daarentegen vaak frituurt, moet je de interval misschien inkorten tot een maand.

Laten we samen op zoek gaan naar de meest effectieve middelen.

Advertisement
RhiannonChristine/Reddit

RhiannonChristine/Reddit

Welk middel je ook kiest, het filter moet worden verwijderd om de handeling snel en gemakkelijk te laten verlopen; je kunt kiezen uit 3 snelle middelen om het filter te reinigen:

1.Vaatwasser: dit is de snelste oplossing, je hoeft alleen maar het filter los te maken van de afzuigkap en het in het apparaat te plaatsen, waarbij je een intensief en lang programma instelt met een minimumtemperatuur van 60 graden. Als het filter niet erg vuil is, kun je het verticaal in het onderste gedeelte plaatsen, als het daarentegen erg vuil is, kun je het beter horizontaal in de bovenste korf plaatsen. Was geen ander vaatwerk tegelijk met het filter af, om te voorkomen dat er voedsel- of vetresten aan beide kanten terechtkomen.

2. Afwasmiddel: je kunt de enorme ontvettende kracht van afwasmiddel benutten door een grote kom, spoelbak of bad te vullen met water en afwasmiddel en een spons te gebruiken om resten te verwijderen, een borstel voor hardnekkige resten.
3. Baking soda: als je op zoek bent naar een natuurlijk middel, dan is baking soda zeker de oplossing voor jou. Je moet het filter bestrooien met het poeder en het dan ongeveer een half uur volledig bedekken met warm water. Verwijder het vuil met een spons en spoel het af.

Voordat je het filter vervangt, moet je de kap ook van binnen en van buiten schoonmaken met een doek die is bevochtigd met warm water en afwasmiddel. Bij hardnekkig vuil maak je een pasta van baking soda en water.

Hoe lang is het geleden dat je de afzuigkap hebt schoongemaakt?

Advertisement