De 12 grootste schoonmaakfouten die veel mensen vroeg of laat maken

door Natasja

08 Juni 2023

De 12 grootste schoonmaakfouten die veel mensen vroeg of laat maken
Advertisement

Schoonmaken lijkt misschien een relatief eenvoudige, maar vreselijk vervelende en soms vermoeiende klus. Veel mensen hebben echter op de harde manier geleerd dat ook deze klusjes veel zorg en voorzichtigheid vereisen, als je niet het risico wilt lopen dat dit moment de oorzaak wordt van een zelfs onherstelbare ramp.

Juist om hetzelfde ongemak voor anderen te voorkomen, zijn er forums op internet ontstaan waar advies over schoonmaken en de beste manieren om het uit te voeren wordt gedeeld, waar talloze gebruikers de grootste lessen delen die ze uit ervaring hebben geleerd. Van het onjuiste of overdreven gebruik van bepaalde chemische middelen tot het per ongeluk beschadigen van meer of minder delicate oppervlakken, we sommen hieronder de 12 grootste fouten op die wel eens gemaakt zijn.

Advertisement

1. Afwasmiddel in de vaatwasser

1. Afwasmiddel in de vaatwasser

Creativo

Hoe vaak is het wel niet gebeurd dat je geen afwasmiddel voor de vaatwasser meer had en het vervangen had door gewoon afwasmiddel? Als jij tot de gelukkigen behoort die nog niet op dit briljante idee zijn gekomen, doe het dan niet. Het klassieke afwasmiddel creëert namelijk zelfs in kleine hoeveelheden een grote schuimlaag in de vaatwasser en uit het apparaat kruipt, waardoor je niet alleen alles opnieuw moet afwassen, maar ook de vloer moet schoonmaken. En in het ergste geval moet je de vaatwassermonteur bellen.

Advertisement

2. Meubelproducten op houten vloeren gebruiken

2. Meubelproducten op houten vloeren gebruiken

Imgur

Ook als het materiaal hetzelfde is, is het nooit een goed idee om meubelreinigingsproducten ook te gebruiken om een houten vloer te boenen. Naast het risico om de vloer te verpesten met lelijke vlekken en kringen, zal je in feite gedwongen worden om glijdend door je huis te lopen zoals op een ijsbaan.

3. Schermen schoonmaken met glasreinigers

3. Schermen schoonmaken met glasreinigers

xcstf/Reddit

Niet alle glasreinigers zijn geschikt voor het schoonmaken van schermen. Sommige kunnen vlekken en kringen achterlaten op oppervlakken of ze zelfs beschadigen. Reinigingsmiddelen die ook geschikt zijn voor beeldschermen mogen niet rechtstreeks op het oppervlak worden gespoten, omdat je anders het risico loopt elektrische onderdelen te beschadigen. Het is veel beter om een vooraf bevochtigd doekje te gebruiken.

4. Puimsteen ja, maar voorzichtig

4. Puimsteen ja, maar voorzichtig

mandapanda8998/Reddit

Puimsteen kan wonderen doen bij het schoonmaken van porselein en vooral bij het verwijderen van roest en kalk van het sanitair. Maar pas op dat je het niet te agressief gebruikt als je niet gedwongen wilt worden om de voorwerpen te vervangen.

5. Essentiële oliën voor het schoonmaken

5. Essentiële oliën voor het schoonmaken

Pexels

Essentiële oliën zijn perfect om je huis op een natuurlijke manier te laten geuren tijdens het schoonmaken, maar wees voorzichtig: ze moeten altijd verdund gebruikt worden en zijn niet geschikt voor alle oppervlakken. We raden aan om altijd eerst een test te doen op een klein, niet zichtbaar deel, zodat je niet het hele schoon te maken oppervlak verpest.

Advertisement

6. Verkeerd gebruik van bleekmiddel

6. Verkeerd gebruik van bleekmiddel

Creativo

Er zijn veel manieren waarop je de fout in kunt gaan met bleekmiddel:

  • de eerste is zeker het niet toepassen van de juiste veiligheidsregels: gebruik het alleen in goed geventileerde ruimtes, bij voorkeur met een masker, en bescherm jezelf met rubberen handschoenen om vervelende irritatie te voorkomen;
  • let op de inwerktijd: als je iets in bleekwater laat weken en het dagen of weken vergeet, kan het verpest zijn, net zoals je geen bleekmiddel in het toilet kunt laten zitten voordat je op vakantie gaat als je niet wilt dat je het terugvindt bij terugkomst;
  • niet alle oppervlakken zijn bestand tegen bleekmiddel: controleer dit voordat je het zomaar gebruikt.
  • een andere basisregel bij het gebruik van bleekmiddel: meng het nooit met andere chemische reinigingsmiddelen. Je riskeert ernstige schade.

7. Keukenlades schoonmaken met sprays

7. Keukenlades schoonmaken met sprays

Creativo

Pas op met de middelen die je in je keuken gebruikt: ze zijn niet allemaal geschikt voor gebruik op oppervlakken die in contact komen met voedingsmiddelen. Sommige kunnen giftige resten achterlaten of geuren en smaken die niet aangenaam zijn voor de smaakpapillen. Het is veel beter om kruimels uit lades te verwijderen met een stofzuigertje of een vochtige doek. Als je echt een ontsmettingsproduct wilt gebruiken, kies dan voor water en azijn.

Advertisement

8. Schuursponzen gebruiken op staal

8. Schuursponzen gebruiken op staal

Creativo

Als je roestvrijstalen pannen of je stalen fornuizen en gootstenen moet schoonmaken, gebruik dan nooit metalen of sterk schurende sponzen: je zult het hele oppervlak onherstelbaar beschadigen.

9. Azijn op stenen oppervlakken

9. Azijn op stenen oppervlakken

MEdiocre-Yesterday/Reddit

Azijn is perfect als kalk- en vlekverwijderaar en ontsmettingsmiddel, maar het is niet geschikt voor alle oppervlakken: gebruik het niet op stenen oppervlakken als je die niet wilt aantasten.

Advertisement

10. Warme föhn voor tapijten

10. Warme föhn voor tapijten

OK-Journalist-870/Reddit

Om tapijten, matrassen en bekleding sneller te drogen, gebruik de föhn, zolang die op koude lucht staat. Als je geen tijd hebt om ze aan de lucht te drogen, kan de luchtstraal helpen, maar als de temperatuur te hoog is, loop je het risico dat je de stof verbrandt.

11. Ovenreiniger

11. Ovenreiniger

Imgur

We weten allemaal hoe effectief een ovenreiniger is bij het verwijderen van aangekoekt vuil en aangebrand voedsel. Dit middel kan echter niet worden gebruikt voor het schoonmaken van geverfde oppervlakken, omdat het verf zou kunnen verwijderen.

Advertisement

12. Pannen met antiaanbaklaag in de vaatwasser

12. Pannen met antiaanbaklaag in de vaatwasser

commentman10/Reddit

Pannen met antiaanbaklaag zijn een zeer waardevol hulpmiddel bij het bereiden van de maaltijden, maar je moet ze met de nodige zorg behandelen als je er zeker van wilt zijn dat ze op den duur goed blijven. In de meeste gevallen is het veel beter om ze met de hand af te wassen, als je niet wilt dat de vaatwasser de antiaanbaklaag verwijdert.

Wie weet welke van deze fouten jij al hebt gemaakt!

Advertisement