Heb je maar 1 uur om je huis netjes en schoon te maken? Probeer deze tactiek

door Natasja

06 Juni 2023

Heb je maar 1 uur om je huis netjes en schoon te maken? Probeer deze tactiek
Advertisement

Het zou fijn zijn om altijd de tijd, energie en zin te hebben om elk hoekje van het huis te laten blinken, maar meestal moet je jezelf dwingen om verschillende huishoudelijke klusjes op te knappen om niet in een stinkend krot te belanden. Er zijn dagen dat we er alles voor over zouden hebben om niet van kamer naar kamer te hoeven gaan om orde en netheid te brengen, dagen dat het fijn zou zijn om een wonderspreuk te kennen om alles gedaan te krijgen zonder een vinger uit te steken.

Helaas is magie geen haalbare optie, maar een goede strategie die past bij onze gewoonten kan een (bijna) net zo effectieve oplossing zijn: een efficiënte routine kan zelfs meer dan genoeg zijn om binnen een uur weer orde en netheid in huis te brengen. Dus maak aantekeningen, bedenk de ideale afspeellijst en lees verder.

Advertisement

De helpende mand

De helpende mand

Steeldrumbands/Reddit

Voordat je begint met het opruimen van een kamer, pak een grote mand, of misschien een karretje of zelfs de grote, stevige tassen die je gebruikt om boodschappen te doen: daarmee verzamel je alles wat niet op zijn plaats is, wat niet in die kamer hoort te zijn.

Als je de tijd hebt, ga je het allemaal opruimen, of je laat het doen door degene die de rommel door het huis heeft verspreid. Anders wacht je tot de volgende keer en in de tussentijd vind je alles wat je niet kunt vinden in die mand - maar het zou beter zijn om hem vaak te legen.

Advertisement

Bedden en nog veel meer

Bedden en nog veel meer

stephaniejoanette/Reddit

We weten dat het opmaken van het bed in de kamer al minstens 50 procent van de orde in de kamer terugbrengt. Dit geldt ook voor de dekens en kussens in de woonkamer, of de handdoeken en badjassen die in grote hoeveelheden in de verschillende kamers van het huis rondslingeren. Het is een goed startpunt om uit te zoeken wat het volgende grote probleem is om aan te pakken. Dus klop de lakens, dekens, kussens en wat al niet meer uit om het stof eraf te kloppen en maak het bed opnieuw op.

Keuken en badkamer

Keuken en badkamer

PhirePhrey/Reddit

In de keuken bijvoorbeeld zijn de stapel af te wassen borden en de planken vol voorwerpen bijna altijd verantwoordelijk voor alle rommel en vuil. Als je niet genoeg tijd hebt, doe dan geen moeite om andere dingen schoon te maken: concentreer je daarop en je zult al zien dat de resultaten meer dan bevredigend zijn.

In de badkamer kun je je beperken tot het zoveel mogelijk opruimen van vaak gebruikte planken, en de belangrijkste sanitaire voorzieningen direct schoonmaken (de douche of het bad kunnen nog wel een paar dagen wachten). Vervang de handdoeken vaak en alles wordt al een stuk aangenamer.

SOS Stofzuiger

SOS Stofzuiger

Frf20/Reddit

Als hij er is, zelfs als je geen zin hebt om hem uit de kast te halen, als je het snel wilt doen, gaat er niets boven een krachtige stofzuiger om het droge vuil van de vloer te krijgen. En in sommige gevallen is dat echt alles wat nodig is, ook omdat we weten dat een bezem vaak een deel van het vuil verplaatst in plaats van het allemaal op te pakken.

Even snel de vloer schoonmaken

Even snel de vloer schoonmaken

Creativo

Warm water en een druppel afwasmiddel (of Marseillezeep): dit is het recept dat werkt op vrijwel elke vloer, helpt om hem schoon te maken en geeft ook een aangename geur, iets wat je altijd wilt aan het einde van huishoudelijke klusjes. En maak je geen zorgen over afstoffen: je kunt het niet goed doen als je geen tijd hebt, en als je het toch moet doen, dan kun je er beter aan denken als er wat meer rust en energie is!

Wat is jouw favoriete schoonmaakroutine?

Advertisement