Vul je huis met de geur van rozen met 3 DIY methodes om te proberen

door Natasja

07 Juni 2023

Vul je huis met de geur van rozen met 3 DIY methodes om te proberen
Advertisement

Elk jaar doet de lente ons de kleuren en geuren van rozen herontdekken. Er zijn ontelbare variëteiten, en sommige zijn juist ontworpen om een bedwelmende geur te hebben, het soort dat onmogelijk te vergeten is. Een van de bekendste is zeker de Damastroos, of Damascusroos, die al sinds de oudheid wordt gekweekt voor de buitengewone geur en sierwaarde.

Er worden essentiële oliën uit gewonnen en verschillende soorten producten die ook in cosmetica worden gebruikt, zoals rozenwater. Met rozen kunnen we echter ook DIY middeltjes maken om die onweerstaanbare geur door het hele huis te verspreiden. Ontdek er hieronder een paar.

Advertisement

Rozenwater om te verstuiven

Rozenwater om te verstuiven

Creativo

Rozenwater kan gemakkelijk zelf worden bereid. Het heeft ook verschillende voordelen voor ons welzijn en kan op verschillende manieren worden opgenomen in de schoonheidsroutine. Hier is een eenvoudig recept om zelf te proberen. Je hebt nodig:

  • 2 kopjes verse rozenblaadjes
  • 1,5 liter gedestilleerd water
  • een zeef
  • een glazen spuitfles

Zo ga je te werk:

1. Maak de bloemblaadjes goed schoon: was ze voorzichtig en laat ze een beetje drogen
2. Doe ze in een pot of pan met hoge wanden
3. Giet er net genoeg gedestilleerd water in om ze te bedekken (er kunnen dus wat blaadjes overblijven)
4. Zet de pan op laag vuur
5. Sluit de pan af met een deksel en laat 30 tot 45 minuten sudderen, tot de bloemblaadjes kleur verliezen
6. Haal zonder te openen van het vuur en laat volledig afkoelen
7. Zeef en vul de fles

Je hebt het lekkerste en natuurlijkste parfum in huis. Om het langer te laten ruiken, kun je het in plaats van in de lucht op gordijnen en bekleding spuiten.

Advertisement

Potpourri en essentiële oliën

Potpourri en essentiële oliën

Creativo

Je kunt een heerlijke potpourri maken met de geoogste bloemblaadjes zelf (zelfs de bloemblaadjes die net gevallen zijn, nog niet te gekreukeld). Het enige wat je hoeft te doen is ze drogen, en daar zijn er verschillende methoden voor:

  • Met een dehydrator: als je die thuis hebt, is dat ook het ideale apparaat voor deze bereidingen, en je hoeft alleen maar de instructies te volgen
  • In de lucht: leg ze uitgespreid, zonder ze te stapelen, op een plat, geperforeerd oppervlak - muskietennetten, netten, zeven zijn prima. Plaats ze op een goed geventileerde plek in huis, maar waar ze geen last hebben van direct zonlicht. Draai ze om de paar dagen en binnen een paar weken zijn ze klaar!
  • In de geventileerde oven: leg de bloemblaadjes goed gespreid in de oven op 20° en draai ze vaak om. Na 3 of 4 uur zijn ze klaar en zal de keuken naar rozen ruiken!
  • In de magnetron: neem een dienblad dat geschikt is voor de magnetron, bedek het met keukenpapier, leg de bloemblaadjes erop (altijd zonder ze te overlappen) en bedek alles met nog een laag keukenpapier. Leg er een bord op, als deksel. Zet de oven 30 seconden op vol vermogen en herhaal dit eventueel 20 seconden tot de bloemblaadjes droog zijn. Laat ze nog een paar uur (of hooguit een dag) aan de lucht drogen op een geventileerde, droge plek en dan zijn ze klaar.

Meng de rozenblaadjes met andere bloemblaadjes, of zelfs gedroogd fruit en zelfs kruiden, maar een potpourri van rozen alleen is ook fantastisch, die je misschien kunt 'oppeppen' met behulp van een paar druppels damastroos etherische olie.

In feite is het juist de etherische olie van de Damascusroos die je bondgenoot kan zijn als je niet zoveel tijd wilt besteden aan het voorbereiden van de zojuist beschreven remedies: je kunt een luchtverfrisser voor in huis maken door druppels etherische olie toe te voegen aan een fles gedestilleerd water (als je wilt, zelfs aan een mengsel van pure wodka en water of parfumalcohol). En je kunt de druppels ook in potpourri gieten die zijn geur heeft verloren, of op restjes stof die je overal in huis kunt neerleggen.

Klaar om je huis te vullen met de geur van rozen?

Advertisement