Vocht in huis: trucs om het te bestrijden

door Natasja

23 November 2022

Vocht in huis: trucs om het te bestrijden
Advertisement

Als je gewend bent aan beslagen ramen met een laagje water, betekent dat waarschijnlijk dat er in die kamer iets te veel vocht heerst. Condensatie op glas is onvermijdelijk wanneer er grote temperatuurverschillen zijn tussen binnen en buiten, dus wanneer de temperatuur in de koudere seizoenen sterk daalt en je je huis warm houdt met de verschillende systemen die je ter beschikking staan, maar als dat verschijnsel blijft bestaan of zich snel weer vormt, zelfs na ventileren of wanneer er geen omstandigheden zijn die dit kunnen rechtvaardigen, dan is het misschien tijd om de ruimte te ontvochtigen.

Zeker als je andere waarschuwingssignalen opmerkt, zoals donkere vlekken op muren en plafonds, die dan vaak worden aangetast door schimmelvorming die helemaal niet goed is voor de gezondheid. In de ernstigste gevallen is het noodzakelijk de oorzaak te begrijpen en ingrijpende maatregelen te nemen, maar als het om mildere of periodieke gevallen gaat, kunnen enkele huismiddeltjes zoals hieronder aangegeven ook helpen.

Advertisement
Creativo

Creativo

In ruimtes zoals een garage of kelder, of misschien een zolder, kun je een rudimentaire ontvochtiger maken met behulp van steenzout: zorg voor twee stevige plastic emmers, die je in elkaar schuift. Op de bovenste, boor dunne, maar vele gaten in de bodem. Stop de emmer dan in de andere en vul hem met steenzout. Dit laatste is hygroscopisch, dus het absorbeert vocht, en daarom kun je dit goedkope hulpmiddel in een hoek van de kamer zetten, waarbij je eraan moet denken om regelmatig te controleren of de bodem van de buitenste emmer (de onderste die op de vloer rust) vol is met water, zodat je de emmer moet legen.

Iets dergelijks, in een compacter formaat en ook verrijkt met een aangename geur, kan worden gedaan in de kamers die je het meest gebruikt, zoals de badkamer of de keuken. Grof keukenzout kan daar volstaan. Zorg vervolgens voor wat restjes ademende stof (gaas, licht katoen, licht linnen en dergelijke) en glazen potten. Vul elk potje met zout, voeg desgewenst druppels essentiële olie toe, dek af met de doek die op zijn plaats wordt gehouden met een elastiekje en plaats de potjes in de vochtige hoeken van de kamers. Je zult opnieuw alles moeten legen en opnieuw moeten klaarmaken telkens als je merkt dat het zout oplost en de pot zich met water vult, maar het blijft een eenvoudige en goedkope handeling.

Als je een kamer hebt waar je bij koud weer de was ophangt, kunnen middeltjes zoals de pot een handje helpen tegen het vocht dat zich ophoopt als de kleren drogen!

Advertisement