Waar is het voor nodig? Ontdek de verborgen toepassingen van deze 7 gewone voorwerpen

door Natasja

26 November 2022

Waar is het voor nodig? Ontdek de verborgen toepassingen van deze 7 gewone voorwerpen
Advertisement

We pakken elke dag onze smarpthones op, we schrijven (of doen dat misschien nog steeds) al jaren en jaren in schriften met marges, we dragen sportshirts en zweten erin als we sporten: maar hebben we ons ooit afgevraagd waarom deze, en vele andere voorwerpen, op een bepaalde manier zijn gemaakt? Of waarom ze details hebben met specifieke kenmerken?

Het zijn kleine wetenswaardigheden die niet iedereen kent, en die je er misschien soms toe brengen om de voorwerpen die je altijd automatisch gebruikte met een ander oog te bekijken. Achter de vorm van veel voorwerpen gaat in feite vaak een ontwerp schuil dat in de loop der tijd is verfijnd en dat ertoe leidt dat een voorwerp zo efficiënt mogelijk is voor het beoogde doel. Ontdek dus enkele van deze merkwaardige details door hieronder verder te lezen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Op de buitenste rand van elke smartphone met een metalen behuizing (de meeste tegenwoordig) zitten plastic strips, meestal op twee verschillende plaatsen. Ze zijn er niet om esthetische redenen, maar om als antennes te werken, of liever gezegd om de ruimte te creëren waarin radiogolven de binnenkant van het apparaat bereiken. Zo ontvangen telefoons het signaal waardoor ze goed kunnen functioneren, wat onmogelijk zou zijn als ze volledig beschermd zouden zijn door een metalen "omhulsel".

Advertisement
hahsakhssinak/Reddit

hahsakhssinak/Reddit

Op school waren we gewend aan schriften met marges, vaak rood gemarkeerd in tegenstelling tot de lijntejes en ruitjes, te gebruiken. Het ging er niet alleen om te leren hoe je pagina's netjes met tekst kunt vullen, of liever gezegd, dat was niet het oorspronkelijke doel van de ruimte die aan alle randen vrij moest blijven. De reden is oud en merkwaardig: in het verleden was het namelijk niet ongewoon dat boeken en schriften werden aangetast door muizen en diverse knaagdieren, dus om de kostbare teksten in deze historisch dure voorwerpen te beschermen, werd rondom elke bladzijde ruimte gelaten.

ktkairo/Reddit

ktkairo/Reddit

Wollen mutsen zijn vaak voorzien van een pompon aan de bovenkant, die dan in de verschillende modellen heel verschillende vormen en kleuren aanneemt, vaak met heel artistieke en schattige oplossingen. Maar het schijnt dat die uitstulping aan de bovenkant van de mutsen de zeelieden oorspronkelijk hielp om niet met hun hoofd tegen de lage plafonds van schepen te stoten!

ThisIsHirokisAmerica/Reddit

ThisIsHirokisAmerica/Reddit

Sporttruien: veel sweatshirts en truien met een sportief of casual design hebben een klein driehoekje stof geborduurd onder het centrale deel van de halslijn, aan de voorkant. Het diende oorspronkelijk om de halslijn zelf elastischer te maken en ook om zweet beter te absorberen.

Een papieren frietmandje zoals dat van McDonald's heeft vaak een klep met een hogere, afgeronde rand. Als je het naar buiten vouwt, waardoor een hoek van 90° ontstaat, wordt het een soort bakje om ketchup op te gieten!

Advertisement
Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Rompers hebben een envelop-vorm bij de nek: zo kun je de romper via de benen van de baby uittrekken niet alleen via de schouders!

WootTopShelf/Reddit

WootTopShelf/Reddit

Als je toevallig een wandelrugzak ziet met zo'n extra deel aan de gespen, moet je weten dat het een zeer nuttig fluitje is voor gebruik in noodgevallen.

Kende je deze verborgen toepassingen al?

Advertisement