Denk je eraan deze 5 veelgebruikte apparaten zo goed mogelijk te onderhouden?

door Natasja

02 December 2022

Denk je eraan deze 5 veelgebruikte apparaten zo goed mogelijk te onderhouden?
Advertisement

In ons dagelijks leven maken we gebruik van veel elektronische accessoires die onmisbaar zijn geworden. Vooral in de keuken of tijdens werk- en studie-uren gebruiken we deze huishoudelijke apparaten en andere apparaten die deel uitmaken van het dagelijks leven. We leren ze op mechanische wijze te gebruiken, en herhalen automatisch steeds dezelfde handelingen. In de meeste gevallen zijn we ook vrij goed in het schoonhouden ervan. Er zijn echter enkele trucs die ons nog meer kunnen helpen om ze lang mee te laten gaan, zodat we schade en daaruit voortvloeiende reparaties of vervangingen die onze portemonnee ontlasten, kunnen vermijden.

Hieronder vind je enkele onderhoudstips voor vijf veelgebruikte voorwerpen.

Advertisement

Strijkijzer

Strijkijzer

Commons Wikimedia

  • Laat nooit waterresten achter in het reservoir nadat je klaar bent met strijken: het is beter om het reservoir elke keer te legen en het de volgende keer dat je het gebruikt opnieuw te vullen.
  • Welk water gebruiken? Sommige mensen gebruiken alleen gedistilleerd water, anderen zijn er tegen. Het staat echter vast dat huishoudelijk water altijd kalkresten achterlaat die op den duur de werking van het apparaat in gevaar brengen. Een middenweg? Gefilterd water, met een speciaal apparaat in huis, als je echt niet elke keer gedistilleerd water wilt kopen.
  • Zelfs als u geen concreties ziet op de stoomopeningen, moet je ze regelmatig schoonmaken met een wattenstaafje gedrenkt in azijn, of met behulp van een oude tandenborstel.
Advertisement

Laptop

Laptop

Creativo

  • Als je een laptop gebruikt, houd je deze waarschijnlijk op zijn gebruikelijke plaats op het bureau wanneer je thuis of op kantoor bent. In dat geval is het belangrijk de oplaadkabel niet altijd aangesloten te laten, want dat verkort de levensduur van de batterij en ook die van de computer zelf. Daarom is het raadzaam tot het maximum, of vaak zelfs slechts tot 80% van de capaciteit, op te laden en dan de kabel los te koppelen en zonder directe stroom te werken totdat de batterij tot ongeveer 30% is gedaald. Pas daarna mag de batterij worden opgeladen, altijd binnen de aangegeven grenzen.
  • Het is ook essentieel te voorkomen dat de laptop rechtstreeks op de tafel rust en, erger nog, op je schoot of dekens wanneer je hem op de bank of het bed gebruikt. Je hebt altijd een stevige steun nodig die lucht doorlaat, zodat het apparaat niet oververhit raakt en niet vol raakt met vuil (haar, huisdierenharen, kruimels en dergelijke).

Computer

Computer

MattyUpChuck/Reddit

Het probleem van vuil dat in computers terechtkomt heeft ook betrekking op desktop computer: zowel voor desktop computers als voor laptops is het belangrijk om de koelventilator regelmatig schoon te maken, die vol pluizen en stof komt te zitten, zelfs wanneer je alle mogelijke voorzorgsmaatregelen neemt. Als je de computer niet zelf kunt demonteren, kun je hem beter voor een routinereiniging naar een gespecialiseerde winkel brengen.

Waterkoker

Waterkoker

mcderson9/Reddit

  • Ook hier, laat nooit waterresten achter na gebruik en maak hem regelmatig grondig schoon, want er zullen altijd kalksporen ontstaan.
  • Bewaar hem ook niet in de buurt van warmtebronnen (oven of fornuis) die delen ervan kunnen vervormen.

Mixer

Mixer

firstaccountwasdumb/Reddit

  • Wanneer je hem wilt gebruiken met harde ingrediënten, is het altijd een goed idee om jezelf te helpen door ze eerst zoveel mogelijk te breken en ook vloeibare bestanddelen toe te voegen. Hoewel het in het algemeen wordt afgeraden om hard voedsel te gebruiken (zoals misschien gehard brood om paneermeel te maken), omdat dit de messen beschadigt en de motor warm draait, waardoor deze soms "doorbrandt".
  • Vooral als je ijs wilt hakken voor een of andere bereiding, is het altijd beter een beetje water toe te voegen.

Vermijd ook het mengen van voedsel dat erg heet is, laat het altijd afkoelen voordat u het in het glas doet.

Met deze voorzorgsmaatregelen gaan uw apparaten langer mee!

Advertisement