Vochtige en koude slaapkamer: hoe warm je die snel op met deze eenvoudige trucs

door Natasja

20 December 2022

Vochtige en koude slaapkamer: hoe warm je die snel op met deze eenvoudige trucs
Advertisement

Wanneer het weer koud wordt, neemt het verlangen toe om tijd thuis door te brengen, misschien omhuld in de warmte van dekens. En zo gebeurt het steeds vaker dat we 's avonds de voordeur sluiten, vroeg eten en eerder onder de dekens kruipen dan in de zomermaanden. Maar wat te doen als je huis, met name de slaapkamer, niet zo warm wordt als je zou willen? Er zijn veel mogelijke oorzaken wardoor de slaapkamer koud kan zijn: tocht door de ramen, het luchten, oude of inefficiënte verwarming, het niet gebruiken overdag. 

Als de slaapkamer bij het slapengaan altijd te koud lijkt, geven we enkele nuttige tips om hem snel op te warmen zonder te overdrijven met radiatoren. Eindelijk zullen de winternachten warm en comfortabel zijn!

Advertisement

1. De ramen

1. De ramen

Creativo

Het verversen van de lucht in huis is ook essentieel in de winter om een groter welzijn van alle bewoners te bevorderen en schadelijke stoffen die zich bij de normale activiteiten van het dagelijks leven lijken te vermeerderen, te elimineren. Even belangrijk is echter het tijdstip waarop deze handeling wordt uitgevoerd: als je 's morgens, wanneer de zonnestralen net zijn gaan branden en je vele uren licht voor je hebt, alle ramen minstens een half uur openzet, komt er minder koude binnen en blijft het huis warmer dan wanneer je dit 's avonds doet.

Advertisement

2. Rolluiken en jaloezieën

2. Rolluiken en jaloezieën

Creativo

Rolluiken en jaloezieën zijn ook van fundamenteel belang voor de thermische isolatie van de woningen. Terwijl tijdens de warmere maanden het advies is om ze tijdens de warmste uren dicht of omlaag te houden, verdient het in de winter de voorkeur om ze te openen op momenten van zonlicht en ze te sluiten zodra het donker wordt, om te voorkomen dat de kou gemakkelijk de binnenkant van het huis bereikt. 

3. Tocht

3. Tocht

Creativo

Een andere fundamentele stap als je ervoor wilt zorgen dat de slaapkamer warmer is, is het zoeken naar alle tocht, die meestal binnenkomt via oude of beschadigde raamkozijnen, en deze verwijderen met stoffen tochtschermen; oude handdoeken of dekens kunnen ook dienst doen. Je kunt ook transparante warmte-isolerende folies voor de ramen kopen: deze zijn zeer gemakkelijk aan te brengen en stellen je in staat het probleem van tocht aanzienlijk te verminderen en tegelijkertijd het glas te isoleren. 

4. Stoffen

4. Stoffen

Creativo

Stoffen zijn ook waardevolle bondgenoten bij het verwarmen van de kamers. Voor de slaapkamer kun je dikke, warmte-isolerende gordijnen kiezen en deze gesloten houden zodra de zonnestralen niet meer door de ramen naar binnen komen. De vloeren bedekken met tapijten is ook een goede manier om de ruimte beter te verwarmen. Zware stoffen zijn namelijk perfect om de warmte van de kachels vast te houden en een snelle verspreiding ervan te voorkomen. Wat het bed betreft, geef in de winter de voorkeur aan dikke katoenen of flanellen lakens en gebruik dikke dekens. Als de sprei niet voldoende is, leg dan plaids over de lakens: ze helpen je om het 's nachts warmer te hebben.

5. Warmwaterkruik

5. Warmwaterkruik

Creativo

Tot slot willen we je eraan herinneren dat het, om de harde nachttemperaturen tegen te gaan, nuttig is om in de winter een warmwaterkruik aan te schaffen. Er zijn talloze mogelijkheden, ook DIY: traditionele warmwaterkruiken, kersenpitkussens, sokken gevuld met heet zout. Warm ze op en leg ze vlak voor het slapen gaan in het bed: ze verspreiden een aangename warmte over de dekens en voorkomen dat je onder ijskoude lakens gaat liggen. 

Je slaapkamer zal veel warmer en gezelliger zijn.

Advertisement