Vervilte trui? Je kunt hem weer gaan dragen door hem te herstellen met een paar eenvoudige thuismethodes

door Natasja

04 Januari 2023

Vervilte trui? Je kunt hem weer gaan dragen door hem te herstellen met een paar eenvoudige thuismethodes
Advertisement

Weinig kledingstukken zijn prettiger om te dragen dan een lekkere, zachte, warme wollen trui in de koudste tijden van het jaar, en waarschijnlijk heeft ieder van ons wel een favoriet, van diegenen die stipt elke winter terugkeren om de hoofdrolspelers van onze kledingkast te zijn. Hoe beter de kwaliteit, hoe langer ze meegaan, maar zelfs in de beste gevallen beginnen ze na verloop van tijd te vervilten, en helaas gebeuren er soms kleine wasfoutjes die deze geliefde kledingstukken voorgoed dreigen te beschadigen.

Wat moet je doen als de trui vervilt is? Als de situatie niet te drastisch is, kun je met wat geduld proberen de trui te herstellen. Lees verder om uit te vinden hoe.

Advertisement
Creativo

Creativo

Allereerst moet je begrijpen met welke situatie je te maken hebt: als er alleen pilling is (de wollen puntjes op het oppervlak), kunnen die met verschillende methoden worden verwijderd (speciale scheermesjes, puimsteen en andere), maar als het daadwerkelijk de stof is die is samengeperst en verhard, moet er een onderscheid worden gemaakt. Wanneer het kledingstuk aanzienlijk in omvang is gekrompen en echt hard aanvoelt, omdat de vezels nu allemaal aan elkaar vastzitten, is er weinig aan te doen. Is dit proces daarentegen slechts gedeeltelijk, dan is het waarschijnlijk dat je met een beetje geduld de rui kunt herstellen.

Zorg daarom voor het volgende:

 • Een grote teil (of gebruik de wastafel of het bad, maar hou er rekening mee dat je deze lang bezet moet houden);
 • Warm water;
 • 160 ml van een antiverviltingsmiddel of haarconditioner;
 • Een handdoek.

Hoe ga je te werk:

 1. Vul de teil met 30° warm water.
 2. Giet het antiverviltingsmiddel of de haarconditioner erbij en meng goed.
 3. Dompel de trui onder en druk hem zachtjes naar beneden om hem grondig te doordrenken met water en zeep.
 4. Laat het weken, minstens een uur maar langer als het kan.
 5. Probeer vóór het spoelen de trui heel voorzichtig stuk voor stuk uit te rekken met je handen: de bedoeling is dat hij weer uitrekt en dat de gebreide vezels van elkaar trekken. Forceer het niet en probeer gelijkmatig over het hele kledingstuk te werken.
 6. Uitspoelen met koud water of water van maximaal 30° en uitwringen zonder te draaien, maar door de verschillende delen van de trui langzaam samen te drukken.
 7. Spreid de droge handdoek uit op een rek en leg de uitgewrongen trui erop. Rol alles samen om het grootste deel van het vocht te absorberen.
 8. Leg de trui weer plat.
 9. Laat hem plat liggen en aan de lucht drogen. Het kan een paar dagen duren, en je mag hem niet aanraken tot hij helemaal droog is.

Eenmaal droog zul je merken dat de trui weer groter is geworden, en hij moet ook veel zachter aanvoelen.

Andere nuttige producten om te gebruiken tijdens de inweekfase, in plaats van de bovengenoemde:

 • Natriumbicarbonaat: twee eetlepels toevoegen en twee uur laten weken.
 • Melk: een half glas is voldoende, en weken kan al vanaf 15 minuten. Als de trui echter erg vervilt is, gebruik dan 30% van de melk en laat hem een paar uur weken.
 • Citroenzuur. Gebruik het als natriumbicarbonaat.

Heb je wel eens geprobeerd een vervilte trui te herstellen?

Advertisement