Witte of gekleurde handdoeken? Waarom wit badlinnen de voorkeur verdient

door Natasja

05 Juni 2023

Witte of gekleurde handdoeken? Waarom wit badlinnen de voorkeur verdient
Advertisement

Als het om de badkamer gaat, is de keuze van het linnen zeker een van de zaken waaraan de meeste aandacht moet worden besteed. Linnen is van fundamenteel belang om je te laten genieten van de ruimte die meer dan alle andere een comfortabel gevoel moet geven, en kan ook een uitstekend inrichtingselement worden, mits op de juiste manier gekozen. Juist daarom is het noodzakelijk om bijzondere aandacht te besteden aan de keuze ervan.

Ontwerpers raden gewoonlijk aan het badlinnen te kiezen in overeenstemming met de kleurkeuze van het meubilair, zonder persoonlijke smaak en het effect dat elke kleur kan hebben op je stemming te vergeten. Als de meest aanbevolen keuze neutrale, warme en ontspannende kleuren is, is er een zeer goede reden om in plaats daarvan witte handdoeken te kiezen, met het risico dat de hele kamer een koude en onpersoonlijke sfeer krijgt. We leggen het hieronder uit.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

We zijn het er allemaal over eens dat bij de keuze van de handdoeken de stof waarvan ze gemaakt zijn van het grootste belang is. In feite moet badlinnen zacht en duurzaam zijn, maar ook voldoende absorberend, en daarom is het allereerste kenmerk waar we op letten de stof. Op de tweede plaats bij de keuze van het badlinnen komt zeker de kleur.

Het is zo dat witte handdoeken de badkamers een zeer onpersoonlijke uitstraling kunnen geven en bovendien sneller vuil worden dan gekleurde, waardoor je vaker moet wassen. Maar het is ook zo dat het veel gemakkelijker is om vlekken te verwijderen op een witte handdoek dan op een gekleurde. En misschien is dit precies de reden waarom wit de favoriete kleur is bij het kiezen van linnengoed voor hotels en accommodaties in het algemeen. Hoe vaak heb je niet je handdoeken moeten vervangen en gemerkt dat de handdoeken die net uit de kast kwamen al stonken? En hoe vaak heb je niet ontdekt dat je er niet in geslaagd was de vlekken van de handdoeken te verwijderen?

De truc om altijd frisse, schone en geurende handdoeken te hebben, zit hem juist in de keuze van de kleur: witte handdoeken kunnen heel gemakkelijk worden gereinigd en ontsmet, gewoon door bij elke wasbeurt bleekmiddel toe te voegen, en zijn daarom minder vatbaar voor de verspreiding van schimmel, de ontwikkeling van onaangename geuren en het voortbestaan van vlekken.

En als je bleekmiddel wilt vermijden? Er zijn verschillende natuurlijke ingrediënten die het kunnen vervangen in de wasmachine om handdoeken wit en hygiënisch te maken:

  • witte azijn, bijvoorbeeld, is perfect om de handdoeken te bleken met behoud van hun zachtheid, omdat het wasverzachter vervangt;
  • bicarbonaat is perfect als je ook voor een perfecte hygiëne wilt zorgen en onaangename geuren wilt voorkomen;
  • met citroenzuur, zoals azijn, kun je met één enkel product een witmakende en verzachtende werking verkrijgen.

Ook als wit niet je eerste keuze zou zijn, kan het de moeite waard zijn het te heroverwegen en misschien het wassen van de handdoeken vaker te plannen. Hygiëne en een goede reiniging zijn in iedergeval heel belangrijk.

Advertisement