Geperste of oude citroenen: voordat je ze weggooit, gebruik ze op 4 nuttige manieren in huis

door Natasja

31 Mei 2023

Geperste of oude citroenen: voordat je ze weggooit, gebruik ze op 4 nuttige manieren in huis
Advertisement

Hoeveel gerechten, zoet of hartig, smaken beter dankzij de smaak van een goede citroen. Het sap, de schillen en zelfs de partjes en schijfjes kunnen op talloze manieren in de keuken worden gebruikt, vandaar dat deze geurige en onmiskenbare vrucht overal ter wereld een plaats heeft in de keuken. Maar het is ook waar dat als je ze niet op tijd gebruikt, ze droog, donker en hard worden. En als je vergeet een partje uit te persen, droogt het uit. Dus gooi je het gewoon weg, een beetje zoals met de geperste citroenen.

Maar in werkelijkheid bevatten die delen die onbruikbaar zijn voor het koken nog steeds sap, en daarmee citroenzuur, dat een waardevolle bondgenoot is bij veel schoonmaakwerkzaamheden, en niet alleen. Laten we dus eens kijken naar vier toepassingen voor uitgeperste of oude citroenen, om ze tot het laatst toe te benutten.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • De blender schoonmaken: na de zoveelste bereiding die resten, misschien zelfs een beetje vettig, in de blender heeft achtergelaten, is de gemakkelijkste manier waarschijnlijk om hem schoon te maken toch door er water en zeep in te doen? Klopt, maar het werkt nog beter als je stukjes citroen gebruikt, of alleen het sap (dat je misschien verdunt met een beetje water). We weten hoe ontvettend ze zijn, en het zal een behandeling zijn die schoonmaakt en ontgeurt. Dan hoef je alleen het papje of het sap weg te gooien, af te spoelen en klaar is kees!
  • Houd katten weg van planten: in potten of perken helpen een paar citroenschillen (of andere citrusvruchten) om katten weg te houden - maar ook andere kleine dieren, die niet van de geur houden. Je kunt de schillen ook invriezen voordat je de uitgeperste citroenen weggooit, en ze later op die manier gebruiken. Een equivalent is citroensap verdund in veel water en op de planten gesproeid, maar het is altijd het beste om eerst te informeren naar de mogelijkheid om dit middel op de specifieke plant te gebruiken. Het enige nadeel is dat je de citroen moet vervangen door een nieuwe, vrij dikke citroen.
  • Koper en verchroomde metalen: welk koperen of verchroomd metalen voorwerp je ook wilt laten glanzen, gebruik citroen. Je kunt de partjes rechtstreeks op het metaal wrijven, of het sap, eventueel ook verdund, verstuiven en vervolgens met een zachte droge doek afvegen en afdrogen.
  • Keuken snijplanken: als je houten snijplanken en aanrechten hebt, weet je dat wassen met water en zeep niet voldoende is om etensresten echt te verwijderen, noch de vlekken die zich erop vormen. Citroen daarentegen helpt om te ontvetten en onaangename geuren te verwijderen, vooral bij scheuren of krassen die door dagelijks gebruik zijn ontstaan. Wrijf de uitgeperste citroen gewoon rechtstreeks op het hout, nog beter als je het oppervlak vooraf hebt bestrooid met baking soda of fijn zout. De uitgeperste citroen of zelfs alleen het sap is ook geweldig voor het reinigen van metalen snijplanken en aanrechten, en zelfs die van siliconen.
Advertisement