Oude citroenen, kostbare bron: gooi ze niet weg, je kunt ze op vele manieren gebruiken

door Natasja

07 Mei 2023

Oude citroenen, kostbare bron: gooi ze niet weg, je kunt ze op vele manieren gebruiken
Advertisement

Een citroen kan het verschil maken in talloze hartige en zoete gerechten, en zelfs in vele koude of warme dranken. Hij wordt over de hele of bijna de hele wereld gebruikt, en hoogstwaarschijnlijk heb jij er ook, inmiddels het hele jaar door, minstens één of twee klaarliggen in de keuken. Soms worden ze echter niet op tijd geconsumeerd, dat wil zeggen terwijl de vrucht nog vers genoeg is om een aangename smaak te hebben, zowel qua sap als qua schil. En zo drogen de citroenen uit, waarbij de schil dunner wordt en de totale grootte krimpt. De vrucht wordt hard en echt onaangenaam van smaak.

Wat te doen als je niets meer kunt koken of bakken of op smaak brengen met citroenen die te oud zijn? Ze moeten niet worden weggegooid, integendeel: ze kunnen op verschillende manieren in huis van pas komen.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Onaangename of zware geuren onmiddellijk na het koken verwijderen: net als azijn kan ook citroensap helpen de keuken onmiddellijk na het koken te ontgeuren. Als de pan nog heet is, vul deze dan met minstens twee tot drie vingers water, snij de citroen in plakjes en leg de plakjes in het water, laat het maximaal 5 minuten sudderen, zet het vuur dan uit en laat het staan tot alles langzaam afkoelt. Je zult ruiken dat de citroengeur de kookgeur zal vervangen!
  • Schoonmaken van de magnetron: wanneer de kookkamer vuil is, vooral als deze vettig of olieachtig is, steek dan een kommetje met water en een partje of schijfje citroen erin, en knijp het sap uit elk partje goed uit in het kommetje. Start dan een kookcyclus op hoog vermogen gedurende een minuut. En indien nodig herhaal het proces met een pauze van 30 seconden. Daarna zal het vuil heel gemakkelijk te verwijderen zijn.
  • Snijplanken: snij een citroen en knijp wat van het sap op de snijplank, bestrooi de plank vervolgens met grof zout (of ook baking soda) en gebruik vervolgens de citroen als een spons om het hele oppervlak te schrobben. Deze methode kan op elk type snijplank worden toegepast, maar is vooral goed voor houten snijplanken, die daarna misschien met een beetje plantaardige olie moeten worden behandeld om ze beter te bevochtigen.
  • Vuilnisemmers: als de bodem erg vuil is, neem hem mee naar buiten of naar een plek waar je hem eenvoudig kunt wassen, vul de bodem met zeer heet water en neem een citroen, snij hem in 4 partjes, knijp het sap in het water en gooi de citroenen er ook bij. Voeg een half glas witte azijn toe, sluit het deksel en laat ongeveer 20 minuten staan. Leeg de emmer en het vuil zal zachter zijn geworden, en de geur zal ook al veel draaglijker zijn. Op dit punt kun je hem wassen met een ontvettend/hygiëniserend schoonmaakmiddel, of ook met een mengsel van afwasmiddel en azijn.

Kortom, beter om ze te gebruiken dan ze weg te gooien, die oude citroenen!

Advertisement