Basilicum kweken: 7 trucs om hem in leven te houden

door Natasja

02 Mei 2023

Basilicum kweken: 7 trucs om hem in leven te houden
Advertisement

Basilicum is een grote hoofdrolspeler in de keuken en op de zomerse balkons. Met zijn geur en aromatische smaak verrukt het het reukvermogen en het gehemelte, en stimuleert het ook de creativiteit en fantasie bij het maken van hartige maar ook zoete recepten. Daarom is het onmisbaar in de moestuinen, ook gewoon in een pot op de vensterbank, zodat je het altijd bij de hand hebt voor pasta, salades, pizza's en ijs. Helaas verwelken plantjes van basilicum kort na aankoop, zodat je in de loop van het seizoen verschillende nieuwe moet kopen.

Er zijn echter trucs om basilicum weelderig te laten groeien en het langer te laten meegaan, zelfs langer dan het seizoen dat gewoonlijk de levensverwachting vertegenwoordigt. Van de juiste standplaats tot het beste verzorgen van de bloei, via bemesting en bodemkwaliteit, geven we hieronder 7 trucs om je planten er op hun best uit te laten zien.

Advertisement
Netha Hussein/Wikimedia Commons

Netha Hussein/Wikimedia Commons

1. Laten we beginnen met de standplaats: de plant houdt van zeer lichte plaatsen, dus zet hem buiten op een zeer zonnige plek, terwijl hij binnen bij een raam moet staan, bij voorkeur op het zuiden.
2. Wat de standplaats betreft, moet de pot voldoende ruim zijn; daarom is het raadzaam de pas gekochte plantjes te verdelen, zodat ze meer grond hebben om in te groeien en niet te dik worden.
3. Wat daarentegen het water geven betreft, moet je ervoor zorgen dat de grond altijd vochtig blijft, maar niet overdrijven om waterstagnatie te voorkomen. Geef alleen water aan de grond en houd de bladeren altijd droog; zo wordt voorkomen dat schimmels wortel schieten.
4. Voor de grond is gewone potgrond prima, maar zorg ervoor dat deze goed draineert; je kunt bijvoorbeeld een laag geëxpandeerde klei op de bodem van de pot strooien.
5. Om de groei te ondersteunen kun je twee keer per maand bemesten met een organische vloeibare meststof die je rechtstreeks in het irrigatiewater kunt doen.
6. Bij het oogsten van basilicum voor je recepten verwijder bij voorkeur hele stengels in plaats van bladeren die van verschillende takken verspreid liggen; om ze te drogen voor de winter oogs ze in juli-augustus, wanneer de bladeren het meest geurig zijn, vooral als je ze vroeg in de ochtend plukt.
7. Tot slot een advies over het verzorgen van de bloei: als je altijd een overvloedige oogst van zeer geurige bladeren wilt garanderen, moet je de toppen van de stengels verwijderen voordat ze bloeien. Als het daarentegen gebeurt dat een van de takken van de planten begint te bloeien, knip hem dan gewoon af zodra je dat ontdekt; de bloemen zijn ook erg lekker om in je gerechten te verwerken. Als je de bloei laat stoppen, bereikt de plant het einde van zijn groeicyclus.

Advertisement
Latique/Wikimedia Commons

Latique/Wikimedia Commons

Door deze waardevolle tips op te volgen, zullen je basilicumplanten zeer weelderig en zeer lang groeien, heerlijk ruiken en je gerechten verrijken gedurende het hele zomerseizoen, misschien zelfs langer. Vergeet ten slotte niet dat de blaadjes niet met een mes of schaar moeten worden afgesneden, maar met de vingers moeten worden verkruimeld, zodat de geur optimaal vrijkomt.

Ga je snel nieuwe plantjes kopen?

Advertisement