SOS theedoeken: 3 DIY methoden om ze goed schoon te maken

door Natasja

30 Mei 2023

SOS theedoeken: 3 DIY methoden om ze goed schoon te maken
Advertisement

We gebruiken ze elke dag in de keuken voor allerlei taken, en ze behoren tot de accessoires die het snelst vuil worden. We hebben het over theedoeken, die gemaakt kunnen zijn van dun of dik katoen, of misschien van spons of microvezel. Afhankelijk van het gebruik hebben we altijd een favoriet type. We dekken er gerechten mee af, drogen ermee af, gebruiken ze als pannenlappen en nog veel meer. Als ze te beschadigd raken, worden het lappen voor het schoonmaken, omdat we ze misschien niet meer in het zicht willen houden in de keuken.

Zolang theedoeken niet onherstelbaar bevlekt of versleten zijn, kunnen ze zelfs bijdragen tot decoratie, wanneer ze een kleur of patroon hebben dat aangenaam is voor het oog en we ze graag met zorg opgehangen zien. Maar hoe krijg je ze dan goed schoon? Er zijn verschillende methoden, van een ad hoc voorwas tot een methode die de wasmachine kan vervangen. Lees verder voor meer informatie.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Natriumpercarbonaat: een milieuvriendelijk bleekmiddel, dat ook op kleurstoffen werkt (en in feite een van de hoofdingrediënten is van veel wasmiddelen, zodat het in sommige landen zelfs in zeepvorm wordt verkocht). Gebruik 60 gram (of twee eetlepels) in een teil waarin je 4 liter heet water hebt gegoten. Laat de theedoeken een nacht weken, wring ze uit en was ze op hoge temperatuur.
  • Marseillezeep en natriumcarbonaat (wassoda): Los twee eetlepels zeep en een eetlepel wassoda op in een pan met kokend water. Haal van het vuur en dompel de theedoeken onder. Wanneer het water is afgekoeld, spoel ze grondig uit.
  • Waterstofperoxide, afwasmiddel: dit is ook een voorwasmiddel. Gewoon een uur in een teil met heet water en een half glas waterstofperoxide, plus een eetlepel afwasmiddel. In plaats van waterstofperoxide kun je ook een eetlepel citroenzuur gebruiken.

Als geen van deze middelen werkt, en de te herstellen theedoek wit is, kun je bleekmiddel proberen, altijd verdund in veel water.

Zie je hier een favoriete methode voor het wassen van theedoeken tussen of ken je andere?

Advertisement