Dekbedden wassen: 5 tips om in gedachten te houden en 4 fouten om te vermijden

door Natasja

24 Mei 2023

Dekbedden wassen: 5 tips om in gedachten te houden en 4 fouten om te vermijden
Advertisement

Idealiter wassen we de dekbedden die ons de hele herfst en winter warm houden meerdere keren tijdens het koude seizoen, maar er is één gelegenheid waarbij het wassen gewoon niet kan worden uitgesteld: wanneer het tijd is om ze van het bed te halen om ze op te bergen. Op welk moment we deze omvangrijke dekens ook wassen, het is goed om een aantal tips te onthouden om een perfect resultaat te garanderen, zelfs zonder naar de wasserette te gaan.

Dit zijn namelijk dekens die in contact komen met zweet, stof, dode huid en lichaamsvloeistoffen, om nog maar te zwijgen van af en toe dierenhaar of eventueel ook voedselkruimels. Ze zijn ook erg volumineus en moeten voorzichtig gewassen worden om ze niet te beschadigen, maar zorg er ook voor dat je ze goed schoonmaakt. Lees verder voor de juiste tips.

Advertisement
Creativo

Creativo

1. Moeilijke vlekken: beter voorbehandelen.
Alle vlekken en kringen die zich op het dekbed kunnen vormen, moeten worden voorbehandeld, zodat het wassen ze daarna volledig doet verdwijnen.
Voor zweet- of bloedvlekken kun je waterstofperoxide gebruiken. Probeer anders Marseillezeep of ook galzeep te gebruiken, die veel soorten vuil kunnen oplossen.
2. Altijd voorzichtig wassen: als het dekbed in de wasmachine gaat, gebruik dan speciale programma's of ten minste die voor delicate kleding, zonder meer dan 800 keer te centrifugeren.
3. Een extra spoeling is raadzaam, want het gaat om dikke dekbedden. Als je met de hand wast in bad of in een grote teil, zorg er dan voor dat je grondig spoelt. Het is vermoeiend maar noodzakelijk.
4. De aanbevolen temperatuur is 60° en niet hoger. Controleer echter voor de zekerheid de etiketten, want sommige dekbedden van delicate materialen kunnen niet op meer dan 30 of 40 graden worden gewassen.
5. Aan de lucht laten drogen: net als wollen kledingstukken moeten ook dekbedden altijd plat worden gelegd.

Te vermijden fouten:

  • Vergeet niet het etiket te lezen: donsvullingen moeten altijd door deskundigen worden behandeld, maar als ze synthetisch zijn, kunnen er ingrediënten zijn die je toch beter kunt vermijden. En ook de aangegeven temperaturen moeten worden gerespecteerd.
  • Gebruik geen wasverzachter: vooral bij veren zorgt wasverzachter voor laagjes tussen de veren, waardoor ze mogelijk zelfs aan elkaar vast gaan plakken.
  • Als je een wasdroger gebruikt, vergeet dan de ballen niet. De droogtrommel is prima, en helpt inderdaad om alles sneller te doen, en om te voorkomen dat er klonten vulling ontstaan. Gebruik gewoon de juiste ballen, of misschien goed schoongemaakte dikke tennisballen.
  • Vul de trommel nooit te vol: een enkel dekbed past meestal zonder al te veel problemen, voor dubbele dekbedden, vooral dikke, heb je zeer grote wasmachines nodig en worden ze meestal in de badkuip gewassen.

Advertisement