DIY-muggenvallen in de tuin: de manier om van ze af te komen voordat ze je bijten

door Natasja

29 Mei 2023

DIY-muggenvallen in de tuin: de manier om van ze af te komen voordat ze je bijten
Advertisement

Elk jaar is het een strijd die duurt zolang de temperaturen hoog blijven: we hebben het over de strijd tegen muggen, de insecten die graag overal binnensluipen, zich voeden met ons vlees (nou ja, ons bloed) en ons misschien uit de slaap houden door rond ons hoofd te zoemen. Het is geen mysterie dat ze tot de meest ongewenste dieren behoren, en ieder persoon neemt een reeks voorzorgsmaatregelen om met ze te leren leven en de problemen tot een minimum te beperken. Wist je trouwens dat muggen eigenlijk bijten en niet steken?

Muggennetten, afweermiddelen om op het lichaam te spuiten, alle DIY foefjes om ze weg te houden... En dan de vallen. Er zijn verschillende soorten, sommige effectiever dan andere, maar in werkelijkheid is de beste strategie preventie. Of beter gezegd, deze dieren aanpakken in het larvenstadium. En daarvoor kunnen speciale vallen worden gebruikt, perfect om in tuinen en op balkons te plaatsen, om zo veel mogelijk ruimte rond het huis terug te beschermen.

Video tutorial via Stephie McCarthy/YouTube

Video tutorial via Stephie McCarthy/YouTube

We hebben het over oplosbare capsules, die in verschillende formaten bestaan en door verschillende bedrijven worden geproduceerd, maar min of meer overal te vinden zijn, ook in online winkels.

Waarom zijn ze een goede oplossing om te overwegen? Deze vaste capsules lossen op in water, en werken tegen de larven. Muggen houden namelijk van vochtige plaatsen en vooral van stilstaand water. Hiermee kan worden voorkomen dat de larven van de vervelende insecten zich ontwikkelen.

Let op: hoewel deze capsules geen gevaarlijke stoffen mogen bevatten, is het toch raadzaam te voorkomen dat huisdieren en kinderen in contact komen met het water waarin ze zijn opgelost. Daarom stellen we de methode voor die je hieronder ziet om veilige vallen te maken.

Advertisement

1. Neem een emmer en vul deze voor minstens de helft met water
2. Los een capsule op
3. Dek de opening af, zodat honden, katten en vogels er niet van gaan drinken, en kinderen niet gaan rondneuzen.

Zoals je in de video ziet, kun je ook pannen, en roosters zoals die oude exemplaren van magnetrons of de roosters taarten te laten afkoelen, gebruiken om de opening af te dekken. Of je kunt van die plantenmanden gebruiken, die je dan bekleedt met kokosvezelplaten. Kortom, het belangrijkste is om te beschermen met een soort kooi of net. En als je misschien kiest voor een fijnmazig net, voorkom je dat ook een of andere arme hagedis in die emmer terechtkomt.

Enkele voorzorgsmaatregelen:

  • Informeer naar de richtlijnen in jouw gebied wat betreft de te gebruiken larviciden. Ze kunnen bijvoorbeeld aangeven dat de veiligste middelen gebaseerd zijn op Bacillus thuringiensis.
  • Zorg er ook voor dat je weet hoe je het water moet afvoeren. Deze vallen moeten regelmatig worden vervangen, waarbij het oude water en de capsules worden weggegooid en er weer water en nieuwe capsules in worden gedaan. Het is het beste om het water te lozen op een plaats waar het geen hinder oplevert voor dieren of planten.
  • Voor andere plaatsen waar het water onvermijdelijk stagneert, zoals bakjes waar huisdieren of vogels drinken, ververs het zo vaak mogelijk.
  • Maak ook dakgoten schoon, zodat muggen ook daar niet gemakkelijk nesten kunnen maken met stilstaand water.

Klaar om deze insecten te bestrijden?

Advertisement