Overhemdkragen bleken: 7 methoden om ze te herstellen

door Natasja

24 Mei 2023

Overhemdkragen bleken: 7 methoden om ze te herstellen
Advertisement

Er zijn outfits die niet zonder overhemd kunnen, maar wanneer dat overhemd een kraag of manchetten heeft die geel gekleurd zijn door zweet of make-up, kun je beter een ander overhemd aantrekken! Het is namelijk onvermijdelijk dat het overhemd bij langdurig gebruik, vooral als het voor het werk of zelfs bij belangrijke gelegenheden is, uiteindelijk vuil wordt, maar het is niet zeker dat een vlek die zelfs de wasmachine met normaal wassen niet lijkt te kunnen verwijderen, onherstelbaar is.

Snel handelen helpt veel, maar het is niet gezegd dat het bij overhemden helpt die al lang vuil zijn. Laten we eens kijken hoe je het herstel van kragen en manchetten kunt aanpakken met enkele DIY methoden.

Creativo

Creativo

We zeiden al dat het belangrijk is om snel te handelen: het ideaal is om de vlekken te behandelen zodra ze worden opgemerkt, misschien door naar huis te gaan en een paar minuten te besteden aan het wegwrijven van het vuil, of beter nog, door ze voor te behandelen en een wascyclus te starten. Als je je echter bewust wordt van de vlek wanneer je het overhemd uit de kast te haalt, waar het al een lange tijd in lag, dan wordt de kans op succes kleiner. Maar laten we eens kijken hoe je te werk moet gaan.

  • Met waterstofperoxide en zeep: maak de te wassen plek een beetje vochtig, bij voorkeur door te deppen (zonder wrijven) met een zachte, vochtige natte doek of handdoek.
  • Meng in een kommetje enkele druppels afwasmiddel en twee of drie eetlepels waterstofperoxide. Breng het mengsel aan met een doek of (als het overhemd van stevig katoen is) een tandenborstel, en laat het een uur intrekken. Ga dan verder met normaal wassen.
  • Dezelfde methode als hierboven kan worden geprobeerd met Marseillezeep in plaats van afwasmiddel.
  • Mild bleekmiddel: dompel het te behandelen stuk (niet het hele overhemd) in wat mild bleekmiddel zonder chloor, en laat het een uur zitten, en ga dan over tot de normale wasbeurt.
  • Baking soda en waterstofperoxide: de iets "agressievere" versie van de eerste methode bestaat erin een beetje baking soda, met behulp van een theelepel, over de hele te behandelen zone te strooien, nadat je deze net hebt bevochtigd, maar voordat je de zeep met waterstofperoxide inwrijft. Op deze manier heb je een groter schurend vermogen, maar dit zou op den duur de stof kunnen beschadigen, en is in ieder geval niet goed op delicate stoffen. Wat donkere kleuren betreft, probeer het eerst op een verborgen plekje om er zeker van te zijn dat het niet zal verkleuren.
  • Met vaste Marseillezeep: een andere variant, die ook sneller is, bestaat erin de vlekken nat te maken met waterstofperoxide en er onmiddellijk een beetje Marseillezeep op te wrijven, en dan te schrobben met een tandenborstel (of kledingborstel), zodat het in de vezels dringt. Altijd wachten (minstens een half uur) en dan overgaan tot de normale was.
  • Voor zeer diepe vlekken kun je proberen deze methoden meermaals te herhalen, en ze zouden in ieder geval de kringen moeten verlichten. Maar in het geval van witte stoffen kun je ook direct normaal bleekmiddel proberen, en het ongeveer tien minuten laten inwerken voordat je verder gaat met een normale wasbeurt waarbij je alleen kleding wast die met bleekmiddel in aanraking kan komen.

Wat is jouw geheim tegen vlekken op kragen en manchetten?

Advertisement