Alle toepassingen van afwasmiddel: 7 dingen die je ermee kunt doen behalve afwassen

door Natasja

26 Mei 2023

Alle toepassingen van afwasmiddel: 7 dingen die je ermee kunt doen behalve afwassen
Advertisement

Afwasmiddel moet worden gerekend tot de huishoudelijke producten met het meest ontvettende vermogen. Tegelijkertijd is het ook een van de veiligste schoonmaakmiddelen vanuit het oogpunt van de toxiciteit van de chemische elementen waaruit het is samengesteld, omdat de formulering ervan geschikt moet zijn voor het schoonmaken van de vaat.

Deze eigenschappen maken het perfect, niet alleen voor het afwassen en laten glanzen van borden, bestek, pannen en glazen, maar ook voor ander gebruik.

We willen je enkele tips geven over alternatieve manieren waarop afwasmiddel kan worden gebruikt. Als je verder leest, zul je versteld staan van de ongelooflijke en waardevolle veelzijdigheid ervan.

Advertisement
simplyloving/Reddit

simplyloving/Reddit

  • Vlekken op kleding: afwasmiddel kan uitstekend worden gebruikt voor de voorbehandeling van bijzonder hardnekkige vlekken op allerlei soorten kleding. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om olievlekken te verwijderen. Doe een paar druppels op de te reinigen plek, laat het een tijdje intrekken en schrob dan grondig. Doe het kledingstuk vervolgens in de wasmachine en vervolg met de normale wasbeurt. De vlekverwijderende kracht is gegarandeerd.
  • Schoonmaken van de badkamer: een andere situatie waarin afwasmiddel effectief kan worden gebruikt is bij het schoonmaken van de badkamer. In dit geval kun je het puur gebruiken, zoals elk ander afwasmiddel, of de antikalkwerking versterken door het te mengen met azijn. Combineer in een spuitbus een kopje witte azijn, een paar druppels afwasmiddel en lauw water. Goed schudden en je badkamerreiniger is klaar.
  • Sieraden laten glanzen: om sieraden te laten glanzen dompel ze onder in een teil met lauw water en een paar druppels afwasmiddel. Een paar minuten laten zitten en dan afspoelen en afdrogen.
Advertisement
amoonchildspersona/Reddit

amoonchildspersona/Reddit

  • Vuile brilglazen: dezelfde methode die voor sieraden wordt gebruikt, kan ook worden toegepast op brillen en zonnebrillen. Velen gebruiken deze techniek om bevlekte of aangetaste glazen weer te laten glanzen. Sommige deskundigen raden het echter af, omdat het glas waarvan de glazen zijn gemaakt volgens hen niet geschikt is voor behandeling met de zure bestanddelen van afwasmiddel. Wat wij je in dit verband aanraden, is om je altijd te informeren over de materialen en de samenstelling van het schoonmaakmiddel dat je gebruikt. Gebruik in ieder geval niet te veel en als je dat wel doet, zorg dan dat je goed afspoelt.
  • Verstopte toiletten of wastafels: het lijkt erop dat afwasmiddel ook uitkomst kan bieden bij kleine verstoppingen van de afvoer van het toilet of de wastafel. In dit geval kun je proberen de situatie te verbeteren door een kopje afwasmiddel te gebruiken, gevolgd door een teil met zeer heet water.
PersonalTomatillo505/Reddit

PersonalTomatillo505/Reddit

  • Ramen en spiegels schoonmaken: met dezelfde oplossing als die voor het schoonmaken van de badkamer (een mengsel van warm water, afwasmiddel en witte azijn) kun je ook vuil en bevlekt glas of spiegels mooi laten glanzen. Gebruik een stoomreiniger en veeg vervolgens met een microvezeldoekje af om de vlekken te drogen en te verwijderen. Het resultaat zal waanzinnig zijn.
  • Een allesreiniger bereiden: tot slot kunnen we erop wijzen dat er verschillende vrij goede recepten bestaan voor het maken van allesreinigers waarin afwasmiddel zit. Een ervan wordt bereid door water, afwasmiddel, baking soda en witte azijn te mengen. De juiste doses en de juiste procedure voor de bereiding ervan zijn gemakkelijk te vinden op internet en de toepassingsmogelijkheden in het huishouden zijn talrijk.

Heb je al een van de alternatieve toepassingen van afwasmiddel geprobeerd?

Advertisement