Muggen bestrijden in huis: 3 voorzorgsmaatregelen om ze weg te houden en 6 natuurlijke afweermiddelen om te proberen

door Natasja

03 Juni 2023

Muggen bestrijden in huis: 3 voorzorgsmaatregelen om ze weg te houden en 6 natuurlijke afweermiddelen om te proberen
Advertisement

De zomer is een voorbode van veel plezier en langverwachte activiteiten, maar het is ook die tijd van het jaar waarin je je voortdurend moeten wapenen tegen de aanwezigheid van muggen in huis. Een echte, onophoudelijke strijd die tijdens de warmste tijden van het jaar behoorlijk moeilijk wordt. Hoe kun je je het beste voorbereiden en voorkomen dat je moet vechten tegen de aanwezigheid van zwermen insecten die dag en nacht elk blootgesteld deel van de huid willen bijten?

Naast het gebruik van muggennetten en misschien enkele vallen - en er zijn vele soorten waaruit je kunt kiezen, ook die je zelf kunt maken - kun je een reeks voorzorgsmaatregelen onthouden die je helpen om ze weg te houden. En als het echt een serieuze zaak wordt, is het tijd om na te denken over hoe je van ze af komt.

Advertisement
pickpik.com

pickpik.com

Om de aanwezigheid van muggen in huis tot een minimum te beperken, kun je enkele nuttige voorzorgsmaatregelen nemen:

  • Vermijd waterstagnatie rond het huis: muggen zetten hun larven af in water, dus als je waterbakjes hebt voor je huisdieren, plantenschotels, vogelbaden of ergens waar regenwater en dergelijke wordt opgevangen, zorg er dan voor dat je ze minstens één keer per week leegt (en het water ververst waar nodig). Er zullen veel minder muggen zijn en ze zullen vooral niet zo snel rond het huis komen zoemen.
  • Maak dakgoten vaak schoon: dat zijn ook plaatsen waar de ophoping van vuil vaak zorgt voor waterstagnatie die niet direct zichtbaar is, maar zeker voldoende voor muggen om zich te vestigen. Hier geldt dezelfde logica, hoewel het maar een paar keer per jaar of zo nodig is om ze schoon te maken.
  • Gazononderhoud: dit is een tweesnijdend zwaard. Hoog gras zorgt voor koelte en vocht voor muggen, maar als je het te kort maait, wordt de grond 'heter', zodat het gazon eronder lijdt en een enorme hoeveelheid water nodig heeft. Wat overigens, met de waternood die zo veel delen van de wereld bij warm weer vaak treft, helemaal vermeden moet worden.
  • Het alternatief dat velen gebruiken is het gebruik van pesticiden, in de overtuiging dat er soorten bestaan (die in feite zo op de markt worden gebracht) die niet schadelijk zijn voor bijen en bestuivende insecten. Dit is helaas niet waar, zoals eminente studies (https://www.nature.com/articles/s42003-021-02336-2.epdf?sharing_token=BBTajNd6Vu6E3wgADQsHENRgN0jAjWel9jnR3ZoTv0N4yDop_1E9uwD009LyTaCclup3296xpaa89mIY9t5HQvvUf6CfxVglnQHzGpmzbGdbHcD8af7YBgIRHAeqcN-9mWkBRixQhjJx_xB1fTMz8vAcBRr63cLhhxhbZl7Crdc%3D) hebben aangetoond. Het alternatief is dus om te kiezen voor echt biologische bestrijdingsmiddelen, zoals sommige bestrijdingsmiddelen op basis van mest en bier (https://blog.frontiersin.org/2021/05/31/beer-byproduct-manure-excellent-organic-pesticide/) die recentelijk zijn onderzocht.

DIY en natuurlijke remedies

  • Vleermuiskasten installeren: elke vleermuis kan elk uur 1.200 insecten ter grootte van een mug opeten, en vervolgens elke nacht enkele duizenden. Ze zijn een vorm van natuurlijke afschrikking die gepromoot moet worden!
  • Gebruik planten: sommige soorten, zoals lavendel, pepermunt, citroengras, zouden insecten op afstand houden. Eigenlijk geldt dit meer voor de etherische oliën die ervan worden afgeleid en die kunnen worden gebruikt in DIY middelen. Bijvoorbeeld kaarsen of Geurdispensers.
  • Ventilatoren: plaats de ventilatoren zo dat de luchtstroom naar de ramen is gericht, en de muggen zullen te veel moeite hebben om stroomopwaarts te vliegen!
  • Gebruik diy vallen, zoals die met de fles doorgesneden en omgedraaid, maar ook zelfgemaakte ovale vallen (je kunt er ook kopen)
  • Verbrand koffiedik, langzaam, zoals je met wierook doet. Dat werkt ook als natuurlijk afweermiddel.

Klaar om muggen te bestrijden?

Advertisement