Houd mieren uit huis met een eenvoudig DIY middel

door Natasja

19 Mei 2023

Houd mieren uit huis met een eenvoudig DIY middel
Advertisement

Zodra de temperaturen een beetje stijgen, en tot het koude weer terugkeert, loopt elk huis min of meer het risico dat een paar rijen mieren zich in een kamer wagen, met een grote voorkeur voor keukens en badkamers. Als je op het platteland woont, is de kans groot dat mieren jouw huis uitkiezen als ideale plaats om zich te nestelen, of misschien te broeden en zo aanzienlijk toenemen.

Er zijn veel industriële bestrijdingsmiddelen die kunnen worden gebruikt, maar als er kinderen of huisdieren in huis zijn, is het altijd beter deze middelen te vermijden en te kiezen voor enkele DIY alternatieven, die in elk geval moeten worden geplaatst op plekken waar kinderen en honden niet gemakkelijk bij kunnen. Een beetje moeilijker met katten, maar het kan!

Advertisement
TheHerpSalad/Reddit

TheHerpSalad/Reddit

Een methode waarmee je kunt proberen mieren uit het huis weg te houden is de volgende, waarvoor je nodig hebt:

  • 15 gram borax (ongeveer een eetlepel)
  • 250 gram suiker
  • 130 ml water

De procedure is heel eenvoudig, en om het uit te voeren heb je ook nodig: een pan, een houten pollepel, watjes en een glazen pot. Dit moet je doen:

1. Kook water
2. Voeg de suiker en borax toe
3. Goed roeren tot de poeders zijn opgelost
4. Laat het een beetje afkoelen
5. Laat de watjes weken zodat ze doorweekt raken (je kunt een tang gebruiken, maar het is altijd beter om handschoenen te dragen)
6. Leg de watjes op de plekken waar de mieren het meest waarschijnlijk binnenkomen
7. Als er watjes overblijven, bewaar ze in een glazen pot, die je afsluit en op een koele, donkere plaats bewaart

De suiker dient om de mieren aan te trekken, terwijl de borax hun dood veroorzaakt. Om deze val effectiever te maken, moet je echter ook de toegang voor de mieren afsluiten.

Als preventieve maatregel is het altijd een goed idee om het huis minder "aantrekkelijk" te maken voor deze dieren: als je toevallig suiker, meel of andere voedingsmiddelen in de keuken morst wanneer je een gerecht bereidt, zorg er dan voor dat je dit opruimt. Juist etensresten trekken deze insecten meer aan dan wat dan ook.

Advertisement