Plastic in de vaatwasser wassen: dat kan, maar niet als je het onderaan legt

door Natasja

15 Mei 2023

Plastic in de vaatwasser wassen: dat kan, maar niet als je het onderaan legt
Advertisement

De vaatwasser is een fantastische bondgenoot, vooral als er veel mensen zijn die regelmatig thuis eten. In die situaties zou het alternatief zijn om de vaat steeds met de hand af te wassen maar dat kost moeite en verbruik. Daarom belanden pannen, kopjes, glazen, borden en bestek altijd in de vaatwasser, en wordt ervan uitgegaan dat een gezin dat apparaat gemiddeld twee tot drie keer per week gebruikt.

Het apparaat in kwestie hoeft echter niet alleen te worden gebruikt voor serviesgoed van metaal, glas of keramiek: het is namelijk mogelijk om verschillende soorten plastic keukenaccessoires af te wassen, hoewel bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om schade te voorkomen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Er bestaan verschillende theorieën over de beste manier om de vaatwasser te laden, of liever gezegd, ieder heeft zijn of haar eigen gewoonten, die ook sterk afhangen van wat je het vaakst moet wassen. Maar ongeacht het soort voorwerp, als het van plastic is, mag het nooit onderin het apparaat worden geplaatst.

De reden hiervoor ligt voor de hand: aangezien vaatwassers zeer heet water gebruiken om vuil- en vetvlekken op te lossen en de vaat te ontsmetten, juist vanwege de hoge temperatuur, en ook omdat zich aan de onderkant de verwarmingselementen bevinden die het water tot het vereiste punt verwarmen, is dat gedeelte van de vaatwasser het heetst.

De temperaturen aan de onderkant kunnen plastic vervormen of doen smelten, soms zelfs plastic dat toch al behoorlijk hittebestendig is. Ook de druk van het water draagt bij tot dit risico, aangezien de stralen heet water, precies op de bodem, het hevigst zijn. En in de meeste gevallen functioneert een vervormd accessoire niet meer naar behoren.

Een ander risico is dat voorwerpen in de buurt van de waterafvoerende armen de uitstroom kunnen belemmeren, waardoor warm water stagneert, wat opnieuw de accessoires zelf kan beschadigen of verkleuren, en de goede werking van het apparaat in gevaar kan brengen.

Daarom moeten plastic voorwerpen op de bovenste plank worden geplaatst, waar ze minder direct worden blootgesteld aan hitte en druk, maar toch grondig worden gewassen. Dit betekent noodzakelijkerwijs dat je te grote exemplaren met de hand moet blijven wassen.

Advertisement