Droogrek van kunsthars: 5 eenvoudige trucs om hem er weer als nieuw uit te laten zien

door Natasja

11 Mei 2023

Droogrek van kunsthars: 5 eenvoudige trucs om hem er weer als nieuw uit te laten zien
Advertisement

Je kunt zo voorzichtig zijn als je wilt, maar vroeg of laat zal het witte droogrek van kunsthars donker en vuil worden, vooral in tijden van het jaar waarin je hem buiten kunt zetten om te profiteren van de lucht en de zon en de kleren optimaal te laten drogen.

Deze droogrekken hebben een aantal voordelen: ze hebben meestal dikkere stangen dan metalen, die minder sporen achterlaten op de kleren, en ze zijn bestand tegen water en vocht, niet zoals die droogrekken die gemakkelijk kunnen roesten, want als dat gebeurt moet je proberen het droogrek zo goed mogelijk op te knappen, of je moet hem echt wegdoen en een nieuwe kopen.

Het probleem doet zich echter ook enigszins voor bij kunsthars droogrekken: als ze vuil worden, vooral door stof, kunnen ze toch ongewenste sporen achterlaten op de stoffen die je erop legt. Hoe maak je ze dan schoon? Dat is heel eenvoudig, en je hoeft het niet eens zo vaak te doen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Het eerste wat je moet doen is afstoffen: haal dus een bezem of borstel (zoals die voor schoenen, misschien een oude) met zachte haren, of ook een microvezeldoek, en ga daarmee vooral over het onderstel en de groeven. Je zult zien dat door het verwijderen van dergelijk droog vuil je al het meeste werk hebt gedaan. Als er plekken zijn met enige korstvorming, kun je harde borstels (zoals die voor de vaat, of voor het schoonmaken van huishoudelijke oppervlakken) of ook oude tandenborstels gebruiken, maar denk eraan alleen de hardnekkige plek aan te pakken, zonder andere delen van het droogrek te 'bekrassen'.

Maak vervolgens het hele rek schoon. Je kunt dit op verschillende manieren doen:

  • Met azijn: giet gelijke delen water en azijn in een kommetje, en schrob vervolgens met een zachte spons of doek het hele oppervlak. Daarna afspoelen met een vochtige zachte doek, en je bent klaar.
  • Citroenzuur: los twee eetlepels op in een halve liter warm water, en gebruik het op dezelfde manier als azijn.
  • Zeep en baking soda: vul een kom met een halve liter warm water, giet er een paar druppels afwasmiddel of een eetlepel Marseillezeep in (iets minder als het zeepvlokken zijn) en voeg twee of drie eetlepels baking soda toe, meng en gebruik zoals hierboven, en spoel zorgvuldig af.
  • Citroensap: pers het sap van een citroen uit in een kom of spuitfles, voeg 500 ml water toe en ga te werk zoals beschreven voor azijn.
  • Waterstofperoxide: je kunt wat op de spons of doek gieten, direct vegen, afspoelen als de spons of doek vuil wordt en vervolgens meer waterstofperoxide direct op de schoonmaakmiddelen gieten.

Het duurt minder dan tien minuten, en het droogrek is weer als nieuw!

Advertisement